Viitoarea Staţiune Moroeni din zona Padina - Peştera, în procedură de consultare publică la Ministerul Turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Padina - Peştera, întocmit de CJ Dâmboviţa, prevede construirea a patru pârtii, care au lungimi cuprinse între 800 şi 3.400 de metri.
Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Padina - Peştera, întocmit de CJ Dâmboviţa, prevede construirea a patru pârtii, care au lungimi cuprinse între 800 şi 3.400 de metri.

Ministerul Turismului a lansat în consultare publică proiectul de atestare ca staţiuni turistice de interes naţional a patru localităţi - Borşa (judeţul Maramureş), Dâmbovicioara (judeţul Argeş), oraşul Năvodari cu zona Mamaia Nord (judeţul Constanţa) şi comuna Moroeni din zona Peştera-Padina (judeţul Dâmboviţa).

Conform anunţului publicat pe site-ul ministerului, se are în vedere şi aprobarea atestării ca staţiuni turistice de interes local a localităţilor Cacica, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Solca din judeţul Suceava şi a localităţii Onceşti din judeţul Maramureş.

Conform notei de fundamentare, pe termen mediu şi lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv în sensul că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes naţional sau local şi vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

peisaj padina

Impactul pozitiv este determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. 

Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localităţile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă.

Zona Padina - Peştera este în atenţia autorităţilor judeţene de ani buni, care vor să dezvolte în Munţii Bucegi o staţiune montană de interes naţional. Însă, după asfaltarea Drumurilor Judeţene DJ 713 şi DJ 714 autorităţile s-au confruntat cu o problemă: numărul mare de turişti.

Anul trecut, preşedintele de atunci al CJD, Adrian Ţuţuianu, anunţa că abua în 10 ani s-ar putea ajunge în acest pas. Iată că lucrul acesta se întâmplă mai devreme decât s-au aşteptat mulţi.

“Ne-am propus ca în 10 ani să creăm acolo o staţiune turistică de interes naţional. Este un proiect pe care mi l-am asumat şi pe care o să-l punem în aplicare la Consiliul Judeţean. Ne interesează cum va arăta această staţiune turistică de interes naţional şi cred că toţi trebuie să ne propunem ca aceasta să fie una de succes. Îi interesează şi pe cei care execută lucrări de proiectare, lucrări de arhitectură pentru că trebuie să ne lămurim în privinţa a ceea ce propunem clienţilor noştri. Totodată, interesează şi Primăria Moroeni pentru că, aşa cum am spus atât primarului, cât şi consilierilor locali, viitorul comunei Moroeni stă în dezvoltarea staţiunii de la Padina-Peştera”, a declarat în 2016 Adrian Ţuţuianu.

CUM SE PREZINTĂ ZONA ÎN MOMENTUL DE FAŢĂ

La acest moment în zona montană din Dâmboviţa sunt câteva cabane şi un singur hotel. Prima discuţie despre realizarea unei staţiuni montane la Padina-Peştera s-a făcut în 2009, când ministrul Turismului de la acea dată, Elena Udrea, a participat, la Peştera, la conferinţa "Bucegi - investiţie în viitor".

De ce are nevoie zona Padina - Peştera pentru a deveni staţiune de interes naţional
De ce are nevoie zona Padina - Peştera pentru a deveni staţiune de interes naţional

Proiectul prezentat în această conferinţă prevede dezvoltarea zonei turistice Padina - Peştera prin construirea de pârtii de schi, de piscine, instalaţii de transport pe cablu pentru persoane, echipamente pentru producerea zăpezii artificiale şi echipamente de iluminat nocturn al pârtiilor, precum şi reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere. 

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Padina - Peştera prevede construirea a patru pârtii, care au lungimi cuprinse între 800 şi 3.400 de metri.

De asemenea, proiectul prevede construirea de piscine, ştranduri şi bazine de kinetoterapie. După anunţarea proiectului de realizare a staţiunii Padina-Peştera, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a început exproprierea unor terenuri în zonă pentru construirea de pârtii. 

CITEŞTE ŞI:

Ţuţuianu, despre zona Padina-Peştera: „După ce am asfaltat drumul ne-am trezit cu un val de turişti"“

De ce are nevoie zona Padina - Peştera pentru a deveni staţiune de interes naţional

Preşedintele CJ Dâmboviţa anunţă că în 10 ani va fi gata staţiunea turistică de interes naţional de la Padina-Peştera

10 lucruri ciudate despre Peştera Ialomiţei din Bucegi, locul unde întâlneşti fecioare zănatice cu ochii sclipind de puteri magice

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite