Vasile Blaga, la Târgovişte, despre comasarea alegerilor: „Nu este posiblă o asemenea variantă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PDL, Vasile Blaga
Preşedintele PDL, Vasile Blaga

Preşedintele PDL Vasile Blaga, a declarat, miercuri, la Târgovişte, că varianta USL, de comasare a alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014, nu este posibilă, dând ca exemplu încercarea uşuată a PDL de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare.

Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte PNL şi vicepremier în Guvernul Ponta, a declarat că USL ia în calcul posibilitatea de a organiza alegerile prezidenţiale din 2014 concomitent cu cele europarlamentare, în luna mai.

Cele două scrutine ar urma să aibă loc în mai 2014, iar acest lucru ar însemna fie ca preşedintele Traian Băsescu să-şi întrerupă mandatul, fie ca viitorul preşedinte ales în luna mai să înceapă efectiv exercitarea funcţiei în luna decembrie 2014, atunci când expiră mandatul lui Traian Băsescu.

„Nu este posiblă o asemenea variantă şi avem experienţa noastră din acest punct de vedere. Noi am propus comasarea alegerilor locale cu parlamenatrele propunând prelungirea mandatului aleşeilor lcoali cu şase luni dacă mai reţineţi. Curtea Cosntituţională a spus foarte clar: nu se poate!”, a declarat Vasile Blaga la Târgovişte.

"...actualul preşedinte are mandatul de cinci ani..."

Preşedintele PDL a mai spus că această idee nu scoate la iveală altceva decât faptul că „USL nu umai este atât de sigur că va câştiga alegerile prezidenţiale de anul viitor”.

„Iată că foarte repede, USL nu umai este atât de sigur că va câştiga alegerile prezidenţiale de anul viitor, altfel nu ar fi trecut la astfel de propunere. Nu întâmplător aruncă această bombă pe piaţă, să zic aşa, astăzi când depun bugetul în Parlament. Nu îşi vor onora niciuna din promisiunile din campania electorală, lucrul este foarte clar. Dimpotrivă, pentru a susţine cheltuielile la buget vin cu noi taxe, inclusiv pe agricultură. Astăzi anunţă autorităţile de reglementare că vor scumpi din vară energia, curentul şi gazele. Sigur că astea duc la scăderea popularităţii. Restul este o glumă. Unde s-a mai auzit, în acelaşi timp, să ai un preşedinte 7 luni de zile ales, şi unul în funcţie, pentru că aici constituţia este foarte clară: actualul preşedinte are mandatul de cinci ani care se încheie exact la cinci ani de când şi-a depus mandatul”, a adăugat Blaga.

Elena Udrea: "Vor să îşi consolideze puterea"

Nici Elena Udrea nu este de acord cu varianta lui Daniel Chiţoiu. „Mie mi se pare că oamenii ăştia au câştigat alegerile de o lună şi tot ce vor să facă este să îşi consolideze puterea şi să se asigure că rămân la putere şi când nu o să îi mai susţină lumea pentru că în scurt timp oamenii îşi vor da seama că toate promisiunile de campanie au fost minciuni şi nu o să-i mai susţină. Ce fac ei? În loc să găsească soluţii pentru a guverna în aşa fel încât să le fie românilor mai bine, că doar aşa ne-au promis, vor să modifice constituţia, să regleze puterea între premier şi preşedinte, că de pe acum nu se înţeleg. Oare ce va fi  dacă s-ar întâmpla să fie Ponta premier şi Antonescu preşedinte? Vor regionalizare să consolideze baronii în teritoriu. Din baroni locali să fie baroni regionali, vor lege electorală ca în 2008 şi dacă n-au voturi să fie mulţi în Parlament.  Nu cred că este o soluţie să comasezi alegerile pentru preşedinţie cu europarlamentarele”, a spus Elena Udrea.

Preşedintele PDL a venit la Târgovişte, alături de Elena Udrea, Roberta Anastase şi Raluca Turcan, la un congres al PDL Dâmboviţa, în care sunt discutate rezultatele slabe de la ultimul scrutin.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite