Peştera Ialomiţei, închisă publicului, după ce mai multe galerii au fost inundate

0
0

Din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile în Masivul Bucegi,  Peştera Ialomiţei a fost închisă publicului, după ce mai multe galerii au fost inundate.

Peştera Ialomiţei se afla în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m. Conducerea Curţii Domneşti, în subordinea căreia se află obiectivul turistic, a luat decizia de a o închidee publicului, începând cu data de 30 iunie 2018. 

„În incinta Peşterii anumite galerii sunt inundate, ceea ce duce la imposiblitatea vizitării acesteia. După remedierea situaţiei, revenim cu informaţii. Pentru detalii suplimentare vă rugăm să apelaţi numărul de telefon: 0753.022.125. Vă mulţumim pentru întelegere şi ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create.”, se arată într-un comunicat al Curţii Domneşti Târgovişte.

Imagine indisponibilă

Peştera Ialomiţei, cel mai vizitat obiectiv din Dâmboviţa 

Peştera are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Intrarea peşterii este orientată spre est, iar gura acesteia, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 metri şi o lăţime de 16 metri.

pestera ialomitei manastire

Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade Celsius. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.
 

Fondurile necesare reabilitării au fost accesate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili — 4,6 milioane de lei.

În cadrul proiectului a fost modernizată aleea de acces la peşteră, căile de acces în interior, au fost refăcute instalaţiile electrice şi a fost amenajat un punct de informare turistică. La intrarea în peşteră a fost instalată o scenă pentru oficierea de slujbe sau pentru susţinerea unor concerte.

Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică, între orele 9:00 — 18:00, iar taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii.

Mai multe - Târgovişte

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite