Noile reglementări privind folosirea telefonului mobil la volan  au intrat în vigoare de sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii din Dâmboviţa au desfăşurat acţiuni pentru informare participanţilor la trafic cu privire la noile reglementari ale Ordonanţei nr. 11 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 12 octombrie a.c., şi spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare.

Şoferii care nu respectă noile reguli vor fi mult mai aspru sancţionaţi şi chiar pot rămâne fără permis pentru 30 de zile.

De sâmbătă, orice şofer care ţine în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers riscă o amendă de 1.100 de lei.

Până acum un şofer putea să folosească telefonul pe modul hands free şi era amendat doar atunci când era prins de poliţie că ţintea telefonul la ureche.

Nu puteţi să ţineţi sau să butonaţi nici macar aparatul GPS. Poliţia recomandă să se facă setările înainte de pornirea maşinii. Sunt interzise şi transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ţinerea telefonului în mână.

Telefonul poate fi folosit atunci când maşina staţionează, indiferent că aşteaptă la semafor sau staţionează într-o coloană de maşini.

Amenzile sunt mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Aceştia riscă amenzi între 870 şi 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite