FOTO VIDEO Cinci pui, principala atracţie a Zimbrăriei Neagra, de la Bucşani, cea mai mare din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbrii sunt îngrijiţi cu mare atenţie iarna. În lipsa hranei din pădure de pe timpul verii, zeci de tone de fan, porumb, orz şi ovăz, toate completate cu morcovi, ajung la ei
Zimbrii sunt îngrijiţi cu mare atenţie iarna. În lipsa hranei din pădure de pe timpul verii, zeci de tone de fan, porumb, orz şi ovăz, toate completate cu morcovi, ajung la ei

De puţin timp, cea mai mare zimbrărie din ţară şi-a mărit efectivul. Pădurarii de la Zimbrăria Neagra, din comuna dâmboviţeană Bucşani, se laudă cu cinci pui de zimbri, care au devenit rapid principala atracţie pentru turişti. Rezervaţia se poate vizita în orice sezon, cu preţuri cuprinse între 3 şi 6 lei.

În anotimpul rece, zimbrii de la Bucşani au parte de un tratament preferenţial. Din meniu nu lipsesc porumbul, grâul sau seminţele de florea soarelui. Au la dispoziţie 162 de hectare de pădure, bine împrejmuite cu gard, unde pot alerga în voie, iar turiştii îi pot vizita oricînd. Atracţia de anul acesta o reprezintă cei cinci pui, născuţi de curând. Cel mai mic dintre ei a văzut lumina soarelui pe 2 decembrie.

Cinci pui la Zimbrăria "Neagra" de la Bucşani

“În acest an avem cinci exemplare de pui, trei masculi şi două femele. Le merge destul de bine în prezent, pentru că ne-a ajutat şi timpul. Femelele au lapte, ţin puii lângă ele. Vom vedea la temperaturi mai scăzute cum se vor manifesta. Pe turişti îi invităm să ne viziteze, pentru că suntem cea mai mare rezervaţie din ţară. Avem 32 de exemplare adulte, plus cei cinci pui. Mai aşteptăm încă o fătare”, ne-a spus Marius Ştefana, pădurar titular Canton 16 Zimbrărie.

Posibilitate de cazare. Există şi un mic muzeu

La Neagra, poţi petrece clipe de neuitat mai ales că la doar o aruncătură de băţ există şi o cabană pe care o poţi închiria cu 500 de lei pentru 24 de ore. Cabana de lângă zimbrarie îşi aşteaptă şi turiştii în toată perioada anului. 

Are cinci camere cu paturi duble, o sala de mese şi o bucătărie unde cei care vin îşi pot prepara bucatele. În plus, turiştii pot vizita şi un mic muzeu amenajat în interorul zimbrariei, unde sunt expuse toate exemplarele de mamifere şi păsări care compun fauna zonei. 

Cinci pui la Zimbrăria "Neagra" de la Bucşani

“În incinta rezervaţiei avem o cabană de vânătoare, cu cinci dormitoare, o sufragerie foarte mare, în care pot intra până la 24 de scaune, o bucătărie utilată, un grătar, un foişor. Am creat o alee de protecţie pe lângă rezervaţie. Lucrăm şi la un foişor nou, o construcţie pe care sperăm să o terminăm până la 31 decembrie. Vrem ca vizitatorii să aibă vizibilitate cât mai  bună către jgheaburile de hrănire, când se administrează hrană în jur de ora 10.00 sau 11.00.  Îi îndemn de oameni să vină la aceste ore, pentru a-I vedea pe toţi, inclusiv puii. Se mi văd zimbrii şi în celelalte ore, pentru că ei se hrănesc în continuare, dar sunt într-un număr redus”, mai spune Marius Ştefana.

Cinci pui la Zimbrăria "Neagra" de la Bucşani
Cinci pui la Zimbrăria "Neagra" de la Bucşani

Zimbrii sunt îngrijiţi cu mare atenţie iarna. În lipsa hranei din pădure de pe timpul verii, zeci de tone de fan, porumb, orz şi ovăz, toate completate cu morcovi, ajung la ei. Silvicultorii dîmboviţeni urmăresc că zimbrii să-şi păstreze comportamentul de animale sălbatice, astfel că intervin în hrana lor numai pe timpul iernii sau în perioade dificile. 

Un zimbru poate trăi până la 24 de ani şi poate cântări şi peste 1,2 tone.  O dată cu creşterea efectivelor, monitorizarea animalelor este tot mai dificilă, iar silvicultorii spun că pentru a cunoaşte cu exactitate atât numărul, cât şi linia genetică a fiecărui exemplar, este posibil că şi în cazul zimbrilor să se adopte marcarea cu crotalii. 

“Este o locaţie atractivă. Ne dorim să crească numărul de vizitatori. În momentul de faţă avem cam 5-6.000 de vizitatori pe an, destul de puţin faţă de celelalte zimbrării din ţară, de la Haţeg şi Vânători Neamţ. Sunt şi alte puncte de atracţie în zonele respective, de care noi nu beneficiem, dar sperăm ca prin investiţiile pe care le facem şi prin popularizare, să crească substanţial numărul de vizitatori”, ne-a spus Lucian Pleşa,  şeful Ocolului Silvic Bucşani.

Ultimul zimbru zărit în libertate

Regia Naţională a Pădurilor desfăşoară un program prin care se urmăreşte creşterea numărului de zimbri din ţară. Investiţiile realizate aici nu urmăresc obţinerea unui profit, ci doar păstrarea unui simbol naţional.  

Istoricii spun că ultimul zimbru autohton a fost zărit, în libertate, în anul 1783, la graniţa dintre Harghita şi judeţele limitrofe ale Moldovei. 

După dispariţia zimbrilor din secolul XlX, primele animale au fost importate din Polonia, în 1958, şi au fost transportate la Haţeg. Rezervaţia Neagră de la Bucşani de Dîmboviţa a fost înfiinţată în anul 1983. Atunci au fost aduse cîteva exemplare din Bulgaria, Polonia şi România. Acum, efectivul de zimbrii este de 37 de exemplare mature dintre care 5 pui.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite