Fondurile europene trebuie să genereze dezvoltare locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean Dâmboviţa
Consiliul Judeţean Dâmboviţa

Institutul pentru Politici Publice a finalizat vineri, la Târgovişte, seria dezbaterilor regionale organizate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene pe tema identificării priorităţilor de finanţare din următorul ciclu de programare fi nanciară al UE, 2014-2020, plecând de la direcţiile majore de acţiune menţionate în Strategia Europa 2020, elaborată de Comisia Europeană.

Dezbaterea a fost organizată şi găzduită de Consiliul Judeţean Dâmboviţa. În cadrul discuţiilor, Violeta Alexandru, directorul IPP, a subliniat necesitatea de a merge dincolo de sloganuri şi de a realiza o analiză pertinentă a ceea ce s-a întâmplat, până în prezent, în domeniul accesării fondurilor, cu obstacole şi oportunităţi, menţionează un comunicat de presă al CJ Dâmboviţa.

Reprezentanta IPP a spus că este important să fie identificate acele nevoi ale comunităţilor la care pot răspunde programele cu finanţare europeană, astfel încât fondurile europene să genereze dezvoltare economică locală.

Una dintre problemele semnalate în cadrul dezbaterii a fost faptul că există decalaje mari între administraţiile locale din punct de vedere al capacităţii de a-şi susţine părţile de cofinanţare la proiecte şi că ar trebui gândite măsuri care să reducă pe viitor aceste decalaje.

Dâmboviţa, în topul judeţelor cu rată mare de absorbţie

A fost prezentată şi o analiză realizată de IPP privind investiţiile din fondurile structurale în Regiunea Sud Muntenia. Conform acesteia, Dâmboviţa este unul din judeţele cu cea mai înaltă rată de absorbţie, situându-se pe locul 6 în topul pe ţară al judeţelor care au atras cei mai mulţi bani din fonduri structurale şi pe locul 2, după Iaşi, în clasamentul judeţelor după accesarea de fonduri prin Programul Operaţional Regional (POR).

În acest context, preşedintele CJ Dâmboviţa, Florin Popescu, a prezentat situaţia accesării fondurilor structurale din judeţ, până în acest moment fiind atrase în Dâmboviţa fonduri europene de aproximativ 500 de milioane de euro, în domeniile public şi privat.

Popescu a mai subliniat că Dâmboviţa se află pe locul I în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, având accesate fonduri pe toate cele 5 Axe de dezvoltare ale POR.

EVZ.ro

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite