Europarlamentarul Oana Antonescu cere Guvernului să retragă de urgenţă din Parlament legea privind proiectul de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputata PDL Oana Antonescu a spus că din punct de vedere al mediului şi nu numai, proiectul de la Roşia Montană ridică multe semne de întrebare
Eurodeputata PDL Oana Antonescu a spus că din punct de vedere al mediului şi nu numai, proiectul de la Roşia Montană ridică multe semne de întrebare

Eurodeputata PDL Oana Antonescu consideră că singurul lucru raţional pe care Guvernul ar putea să îl facă în acest moment în ceea ce priveşte exploatarea de la Roşia Montană este să retragă această lege "vădit neconstituţională şi să angajeze o consultare publică reală".

Miercuri, 25 septembrie, în cadrul Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European, a avut loc un schimb de opinii cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la tehnologiile de minerit pe bază de cianuri. 

Prezentă la dezbatere, eurodeputata PDL Oana Antonescu a spus că din punct de vedere al mediului şi nu numai, proiectul de la Roşia Montană ridică multe semne de întrebare.

"Este iresponsabil să încerci să acoperi deficienţele unui proiect atât de contestat şi care a creat tensiuni sociale fără precedent printr-o lege vădit neconstituţională care ar conduce la pierderea controlului statului asupra întregii operaţiuni. Este inadmisibil modul în care Guvernul a ales să promoveze acest proiect, în încercarea de a nu-şi asuma costuri politice aferente promovării unui proiect contestat mai ales în ceea ce priveşte cerinţele de mediu. În mod cert, nu trebuie să tratăm cu superficialitate sau indiferenţă necesitatea unor investiţii şi crearea de locuri de muncă, însă este nevoie de o evaluare corectă a proiectului, total transparentă şi făcută cu responsabilitate. Singurul lucru raţional pe care Guvernul ar putea să îl facă în acest moment este să retragă această lege vădit neconstituţională şi să angajeze o consultare publică reală", a declarat Oana Antonescu.

Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat că autorizarea activităţilor de minerit este în mâinile autorităţilor competente naţionale şi că executivul european poate doar verifica dacă cerinţele stabilite prin legislaţia UE sunt îndeplinite. Acesta a precizat că au fost solicitate informaţii de la autorităţile române în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană, însă nu s-a primit încă nici un răspuns la cererea de informaţii adresată. 

Oana Antonescu şi-a exprimat dezamăgirea faţă de faptul că eurodeputaţii români din grupurile S&D şi ALDE nu au participat la dezbatere, deşi în cadrul dezbaterilor anterioare privind exploatarea minieră folosind cianură au fost atât de prezenţi şi vocali. 

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, activează în Comisia de Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, precum şi în  Comisia de Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite