Ajutoare de urgenţă pentru zeci de persoane afectate de alunecările de teren din Glodeni şi Văleni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CJ Dâmboviţa a acordat, din bugetul propriu, 140.000 de lei pentru cele 28 de familii sinistrate, însemând câte 5.000 de lei de familie
CJ Dâmboviţa a acordat, din bugetul propriu, 140.000 de lei pentru cele 28 de familii sinistrate, însemând câte 5.000 de lei de familie

Autorităţile din Dâmboviţa au făcut o analiză a pagubelor produse de alunecările de teren din Văleni Dâmboviţa şi Glodeni. Potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) mişcarea pământului a produs pagube de aproape 2,2 miliona de lei, însemând case afectate şi drumuri distruse.

Valorile estimate de CJSU Dâmboviţa pentru refacerea şi punerea în siguranţă a elementelor de infrastructură afectate (drumuri judeţene şi săteşti, poduri şi podeţe, terasare, etc.) de către Consiliile locale Glodeni, Văleni Dâmboviţa şi de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, se ridică la valoarea de aprox. 2.150.000 lei. 

"S-a menţionat că lucrările de expertizare tehnică realizate în zonele afectate au confirmat faptul că procesele sunt active şi pot produce modificări ale situaţiei de calamitate constatate. S-au aprobat propunerile privind alocarea de despăgubiri, constând în materiale de construcţii pentru refacerea locuinţelor afectate şi a anexelor gospodăreşti, în cele 20 de cazuri existente în Comuna Văleni Dâmboviţa. Prin Adresa nr. 2241/01.04.2018, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Glodeni  a transmis hotărârea adoptată prin care comunică faptul că persoanele afectate de alunecările de teren din satul Buşoi, str. Sârbi, refuză atât primirea în regim de urgenţă a unor containere de locuit temporar cât şi ajutorul de stat constând în materiale de construcţie", se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

De asemenea, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dâmboviţa va acorda ajutoare sociale de urgenţă persoanelor sinistrate din comuna Văleni Dâmboviţa (41 persoane adulte şi 11 copii) şi din comuna Glodeni (19 persoane adulte şi 2 copii). 

Sprijin financiar pentru persoanele afectate de alunecările de teren din Văleni şi Glodeni
Sprijin financiar pentru persoanele afectate de alunecările de teren din Văleni şi Glodeni

CJ Dâmboviţa a acordat, din bugetul propriu, 140.000 de lei pentru cele 28 de familii sinistrate, însemând câte 5.000 de lei de familie. Autorităţile le-au sugerat oamenilor să îşi cumpere teren pentru construcţia de case în alte zone, în ideea că Guvernul le va acorda materiale de construcţii.

Din rapoartele întocmite de către comisiile de specialitate a reieşit faptul că au fost afectate atât elemente de structură, cât şi locuinţele în sine, care acum prezintă fisuri şi crăpături, cu deplasări ale pereţilor şi fundaţiilor, fapt pentru care a fost dispusă evacuarea acestora.

Imagine indisponibilă

"28 de familii vor primi sprijin financiar (20 de familii din localitatea Văleni-Dâmboviţa şi 8 familii din localitatea Glodeni), suma ridicându-se la 5.000 lei. Această valoare va fi acordată fiecărei familii prin intermediul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie - Filiala Dâmboviţa. Mai mult decât atât, referitor la obiectivele de infrastructură rutieră afectate de calamităţi, precizăm faptul că astăzi, 2 aprilie 2018, instituţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa, alături de Instituţia Prefectului Dâmboviţa, a întocmit un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea de fonduri pentru comunele Glodeni şi Văleni-Dâmboviţa", se mai arată în document. 

În urma evaluării s-a constatat faptul că suma necesară pentru lucrările de refacere şi punere în siguranţă a sectoarelor afectate este de 2.150.000 lei din care 1.300.000 lei sunt necesari pentru obiectivul DJ 716, afectat în punctul ”Saramură”.

Totodată, pentru obiectivele de infrastructură de interes local şi judeţean afectate de calamităţi în perioada februarie 2017 – martie 2018, CJD şi Prefectura Dâmboviţa au redepus la MDRAP proiecte de hotărâri de guvern în vederea alocării către UAT-uri a unor sume reprezentând 37.500.000 lei, fonduri absolut necesare punerii în siguranţă a obiectivelor, cu precizarea că întârzierile în alocarea sumelor amintite vor determina amplificarea dezastrelor, cu urmări negative din punct de vedere al costurilor suplimentare. 

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite