Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a lansat campania „Dreptul al muncă e al tău. Nu-l vinde celorlalţi!!!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin Centrul Regional Bucureşti, a lansat Campania Naţională „Dreptul la muncă e al tău. Nu-l vinde traficanţilor!!!”, destinată prevenirii exploatării persoanelor prin muncă forţată.

Campania, al cărei mesaj este „Traficul de persoane reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane”, se va desfăşura în perioada 1 august - 30 septembrie 2010, în judeţele Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Bacău, Iaşi, Constanţa şi municipiul Bucureşti.

Campania reuneşte eforturile instituţiilor implicate, atât cele guvernamentale, cât şi neguvernamentale, venind în întâmpinarea nevoii de informare asupra pericolelor exploatării prin muncă forţată, în perioada în care tinerii absolvenţi şi şomerii sunt dispuşi să accepte orice ofertă de lucru, fără a se informa în prealabil.

Traficul de fiinţe umane este o infracţiune gravă, în care victimele sunt tratate ca bunuri şi vândute pentru obţinerea de profit. Pentru unii este considerată a fi o afacere, din care încearcă să obţină maximum de profit din ceea ce ei consideră a fi “bunul” lor, dar care afectează sănătatea, bunăstarea şi securitatea persoanelor. Traficul de fiinţe umane este una din cele mai profitabile infracţiuni. Consecinţele acestui fenomen sunt de lungă durată şi au un impact social deosebit, atât la nivel individual, cât şi al mediului familial.

O astfel de experienţă dură, cum este cea a exploatării prin muncă forţată, trăită de o persoană, poate determina producerea unor schimbări majore în percepţia proprie şi a sistemului de valori, cât şi percepţia celorlalţi membri ai societăţii asupra individului.

Creşterea gradului de libertate a circulaţiei cetăţenilor români a dus la o creştere a vulnerabilităţii acestora în faţa unor oferte de muncă aparent mai avantajoase, în spatele cărora se ascund reţele de trafic de persoane. În aceste condiţii devine extrem de importantă diseminarea de informaţii utile către grupurile cele mai vulnerabile, tinerii absolvenţi, şomerii sau cei cu risc de a-şi pierde locul de muncă.
Traficul de fiinţe umane înregistrează o tendinţă de diminuare în intensitate, situându-se pe un trend descendent începând cu anul 2006 în ceea ce priveşte impactul asupra victimelor. Structurile de combatere a criminalităţii organizate, pe parcursul semestrului I al anului 2010, au identificat 338 de victime ale traficului de fiinţe umane.

De asemenea, au fost investigaţi, în semestrul I al anului curent, 609 suspecţi de trafic de fiinţe umane. 

România îşi păstrează caracterul pregnant de ţară sursă a traficului de fiinţe umane, prin identificarea pe parcursul semestrului I al anului 2010 a 219 victime (64,8% din total) care au ales ca destinaţii ţări din Europa, dar trebuie semnalat şi considerat ca o prioritate traficul intern de persoane, care, în perioada de referinţă a anului curent, a atins un procent de peste 35% (119 victime traficate intern).

Informează-te gratuit la: help-line 0800800678!

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite