Suceava: Cantitate impresionantă de muniţie neexplodată descoperită la Neagra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de lt.col. Cristinel Anton, a intervenit pentru identificarea şi distrugerea unor elemente de muniţie neexplodată, descoperite pe raza satului Neagra, oraşul Broşteni.

Marţi 26 aprilie, un grup de tineri aflat la picnic în zona Valea Negrii, pe malul pârâului Neagra, a observat un obiect suspect, asemănător unei muniţii de război şi au anunţat despre acest eveniment la 112.
Pirotehniştii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că este vorba despre un proiectil exploziv, calibrul 152 milimetri, în perfectă stare de funcţionare, provenind din Primul Război Mondial. În urma cercetării şi detectării amănunţite a zonei, militarii au descoperit că, în afara proiectilului exploziv găsit de tineri, se mai aflau şi alte elemente de muniţie. După lăsarea serii, lucrările au fost sistate, asanarea pirotehnică fiind interzisă pe timpul nopţii, iar zona a fost asigurată cu pază de lucrători ai Poliţiei şi Jandarmeriei locale.

image

A doua zi, grupa pirotehnică s-a deplasat din nou la faţa locului, unde a continuat cercetarea zonei, identificând şi dezgropând un număr de 146 de proiectile, de diferite tipuri şi calibre, de provenienţă germană, din Primul Război Mondial, majoritatea fiind în perfectă stare de funcţionare (76 proiectile perforante explozive calibrul 152 milimetri, 29 proiectile explozive calibrul 152 milimetri, 31 proiectile perforante explozive calibrul 105 milimetri, trei proiectile explozive calibrul 122 milimetri şi şapte proiectile explozive calibrul 85 milimetri).
Întrucât cantitatea muniţiei descoperită era foarte mare şi prezenta pericol pentru a fi transportată s-a hotărât executarea lucrărilor de distrugere pe loc, cu aprobarea autorităţilor publice locale. Pentru distrugere s-au folosit 50,4 kilograme de trotil şi 12 capse detonante electrice.

image

Dat fiind că în urmă cu opt ani, într-o zonă apropiată au fost descoperite 235 de proiectile, iar unele din muniţiile asanate acum prezentau anumite deformări ale corpurilor, se presupune că locul a fost folosit ca depozit temporar de către armata germane, şi aceasta, la retragere, ar fi încercat distrugerea lui, lucru reuşit doar în mică măsură, ţinând cont că doar 5% din proiectile erau deformate, restul rămânând intacte.


Misiunea de asanare a fost complexă şi riscantă din cauza numărului mare de elemente de muniţie, calibrului mare al acestora, efortului fizic necesar pentru manipularea proiectilelor şi săparea celor patru gropi destinate distrugerii, în acest sens solicitându-se sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, care a acţionat cu un utilaj.

image
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite