Stelian Tănase: „Doamna Turcan poate să facă cafele, dar nu să conducă un partid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul Stelian Tănase a participat vineri, 14 februarie, la o emisiune difuzată de Radio Top Suceava, în cadrul căreia a făcut mai multe afirmaţii referitoare la liderii politici ai momentului.

Stelian Tănase a fost invitat la Radio Top Suceava, vineri, 14 februarie. Jurnalistul Sorin Avram, care a realitat interviul cu Stelian Tănase, a început conversaţia amintind că Raluca Turcan a declarat că alegerile anticipate ar fi pe 28 iunie. „Ce mi-e 28 iunie, ce mi-e 20 noiembrie”, a spus realizatorul emisiunii.

„În primul rând, nu aş mai cita-o pe doamna Turcan. (…) Poate să facă cafele, dar nu să conducă un partid. Într-adevăr au ajuns la această dată, unii spun că ar fi un blat cu PSD-ul şi s-ar fi înţeles Ciolacu... Ciolacu, fiind în campanie, el are nevoie de victorie. Are nevoie de tot felul de pacte, alianţe, de sprijin. Şi lui i-ar conveni. Ar avea un punct câştigat. Ar zice «Uite, am negociat cu PNL-ul şi ne-am înţeles». Ar fi punctul lui. S-au înţeles, în sensul că şi PSD-ul a ajuns la concluzia că n-are de ce să nu vrea alegeri anticipate, pentru că stă bine pe local. Are 1.900 de aleşi locali. Cu ăştia poţi să câştigi alegerile. PNL stă mai slab, 1.200”, a arătat Stelian Tănase.

Analistul  a mai opinat că, dacă PNL şi PSD au ajuns la un acord, atunci vor avea de câştigat partidele mari. USR va avea de pierdut, iar Pro România, PMP, ALDE şi chiar UDMR riscă să nu facă pragul ca să ajungă în Parlament.

„Eu nu sunt împotriva înţelegerilor. Compromisul face parte din politică, aşa cum face şi lupta. Dacă au ajuns la un acord, au înţeles că au de câştigat partidele mari. PSD şi PNL sunt partidele cele mai mari din România. Nu au de pierdut nici cu anticipatele, nici cu două tururi sau un tur. Pentru ele nu este o problemă, pentru că domină. Este acel bonus pe care-l ia câştigătorul dacă iese primul. Electoratul îi dă un plus de atenţie şi îi acordă şi votul, aşa că nu văd de ce nu ar fi ajuns la un acord, pentru că cine pierde din asta e USR. Va fi trimis mult în spate. Şi se mai întâmplă ceva, e posibil ca ALDE, Pro România, PMP şi chiar UDMR să nu intre (în Parlament - n.r.). E foarte posibil, dacă acordul acesta există. Dacă au căzut de acord să-şi împartă tortul, să ştiţi că aceste partide sunt pe muchie de cuţit”, a mai spus Stelian Tănase.

El este de părere că  Alina Gorghiu a fost cel mai prost preşedinte al partidului din istoria PNL. Stelian Tănase a mai spus că Ludovic Orban a fost cel care a redresat partidul „şi a obţinut câteva victorii zdrobitoare”.

”Acum, în 2019, Orban a redresat partidul, s-a văzut şi a obţinut cîteva victorii zdrobitoare. Împotriva PSD-ului lui Dragnea, care era dominant, puternic, autoritar. Ne-a trecut glonţul pe la ureche. Puneam de o dictatură cu Putin şi cu Erdogan. Orban a reuşit de unul singur, că Iohannis nu conta în lupta asta, el e inexistent, doarme bine pe la Cotroceni, îşi face siesta printre plante. Nu cum s-a spus că el e ficus. Ficusul e alături, ca să-i facă bine la respiraţie. Orban a reuşit să puna partidul pe o linie de bătaie şi a ales nişte oameni buni, observăm, nu ştiu de unde i-a găsit pe Sighiartău, pe tot felul de personaje, dar care prestează ok până acum. Nu ştim ce va fi mâine. Şi acum tot îşi fac gânduri să îl înlăture, să îl schimbe, să aduca unul mai bun. Care mai bun?  Că un lider nu se face, că îl punem pe Costel şi apoi pe Vasilică. Costel rămâne dacă performează. E ca la fotbal. Ai un antrenor care aduce puncte, câştigă meciuri, trebuie să fii tâmpit să îl schimbi. Că nu găseşti unul peste noapte care îţi dă garanţia că va face mai mult.  Aşa este şi în politică. Ai unul care a raportat victorii, măcar trei victorii foarte clare. Inclusiv pentru partidul care l-a slujit pe Iohannis să câştige alegerile. Nu a câştigat singur. El abia apuca să zică trei vorbe la televizor şi nu convingea nici pisica din studio. Maşinăria partidului, care era zdrobită în 2016, s-a pus pe picioare, a bătut ţara, a câştigat voturi uşa cu uşă, comună cu comună, şi aşa mai departe. Şi acum este gândul acesta cum să facem să găsim o manevră să-l scoatem pe Orban”, a declarat Stelian Tănase.


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite