Românul care a violat şi a ucis o tânără în Belgia a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Victima, filmată în agonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ziardesuceava.ro
FOTO: ziardesuceava.ro

Alexandru Caliniuc, originar din oraşul Salcea, Suceava, a scăpat de pedepasa închisorii pe viaţă, dar va sta după gratii 25 de ani. El a fost condamnat de o instanţă belgiană pentru că a violat-o şi apoi a ucis-o pe Sofie Muylle, de 27 de ani.

Alexandru Caliniuc a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunilor de viol şi de omor şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Pedeapsa este mai mică decât a cerut procurorul de caz, care a considerat, ţinând cont de gravitatea faptelor, că românul ar trebui să stea după gratii toată viaţa. Juraţii însă au ţinut cont de faptul că Alexandru Caliniuc este tânăr şi nu avea antecedente penale.

Judecătorul care i-a comunicat pedepasa lui Caliniuc a ţinuit un discurs în care a încercat să-l facă să înţeleagă pe făptuitor că, deşi va sta după gratii timp de mai bine de două decenii, primeşte, totuşi, o a doua şansă.

„Domnule Caliniuc, aţi fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Aţi avut o viaţă în mâinile tale şi aţi aruncat-o cu indiferenţă, de parcă nu ar fi fost o fiinţă umană, ci un obiect. Pedeapsa vă va oferi o altă perspectivă asupra vieţii. 

Veţi beneficia de o a doua şansă. 

Totuşi va trebui să vă daţi seama de suferinţa extraordinară pe care aţi provocat-o familiei Muylle. Gândiţi-vă doar la enormul dezastru pe care l-aţi făcut. Altfel, cei 25 de ani vor trece în zadar”, a declarat judecătorul Willem De Pauw, potrivit ziardesuceava.ro.

Crima care a îngrozit Belgia

Alexandru Caliniuc nu a fost de la începutul anchetei principalul suspect în acest caz. În noaptea crimei, victima era la un cazino împreună cu iubitul său. Pe la ora 4 dimineaţă a ieşit să se plimbe pe plajă, iar a doua zi a fost găsită fără suflare şi cu urme de violenţă pe corp. Ulterior, anchetatorii l-au găsit pe adevăratul făptaş, care între timp fugise în România, de unde a fost arestat. 

Alexandru Caliniuc nu a recunoscut niciodată crima, chiar dacă în telefonul său au fost descoperite poze şi înregistrări video cu ultimele clipe din viaţa tinerei. El le-a spus anchetatorilor că a violat-o „din curiozitate”, dar când a plecat de lângă ea, tânăra era în viaţă. 

Ce spun legiştii

Legiştii care au examinat cadavrul tinerei au stabilit astfel în urma necropsiei că decesul victimei a fost cauzat de un stop cardiac provocat de hipotedmie. Era luna ianuarie când a fost comisă fapta, era frig afară, iar tânăra a fost abandonată pe plajă. Ea prezenta urme de violenţă, a fost strânsă de gât, însă o echipă de experţi a ajuns la concluzia că sufocarea nu a fost fatală.

Părăsit de colegul de celulă

Alexandru Caliniuc a venit în ţară la câteva luni după moartea tinerei. El susţine că a primit un telefon de la mama sa, care auzise că era anchetat pentru tortură, viol şi crimă. Tânărul a fost prins atunci de poliţişti şi trimis în Belgia, unde a participat la sesiuni de reconstituire a faptelor. 

Caliniuc a fost încarcerat în închisoarea din Bruges, unde colegii săi s-au plâns că avea un comportament deviant şi l-au poreclit „perversul”, pentru că s-ar fi masturbat în faţa lor.

Caliniuc are discernământ

Încă de la demararea anchetei, Alexandru Caliniuc a fost supus unor expertize psihiologice şi psihiatrice, specialiştii stabilind că este o persoană cu interes sexual excesiv şi deviant, care are însă discernământ. 

„El manifestă un comportament clasic de pervers sexual. Cred că a luat acele imagini ca să arate în ce stare o găsise pe Sofia Muylle. Este o formă pură de sadism sexual. Suferinţa victimei l-ar fi putut afecta, motiv pentru care nu a filmat-o goală”, a declarat doctorul Lodewijk, potrivit ziardesuceava.com.

Medicul psihiatru a mai arătat că Alexandru Caliniuc are flashback-uri asupra faptelor atunci când se masturbează, dar că acesta nu s-ar gândi la victimă, ci la modul în care ar fi trebuit să acţioneze în noaptea respectivă.

„El spune că îi pare rău, dar nu simte cu adevărat sentimente de regret. Este doar o abordare superficială şi instrumentală a ceea ce s-a întâmplat. Am văzut două momente emoţionante în timpul reconstrucţiei. Când tatăl i-a vorbit, a căzut în genunchi şi a cerut iertare. În rest, nu am văzut lacrimi sau niciun alt semn de regret. De asemenea, nu a sunat la serviciile de urgenţă când a abandonat-o pe Sofia Muylle. El a declarat că îi era frică să îi contacteze”, a mai declarat doctorul Lodewijk.

Vă recomandăm şi: 

Cine este poliţistul care ar fi ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan. Fost coleg: „Îmi pare rău dacă a făcut o tâmpenie. Mi s-a părut un băiat OK“

Tânărul care a ameninţat-o pe jurnalista Emilia Şercan este masterand al Academiei de Poliţie. Ce spune ministrul de Interne despre acest caz

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite