Paradoxul Sucevei, judeţul cu cei mai puţini imunizaţi, dar primul care trece în scenariul galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Emanuel Drăgoi
FOTO: Emanuel Drăgoi

Suceava este singurul judeţ din ţară care a reintrat în scenariul galben în valul patru al pandemiei de coronavirus, toate celelalte judeţe din ţară fiind în continuare în scenariul rosu. Grupul de Comunicare Strategică a raportat luni, 8 noiembrie, pentru judeţul Suceava o incidenţă înregistrată la 14 zile de 2,65 de cazuri de Covid la mia de locuitori.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire a scăzut şi în municipiul Suceava, unde rata de infectare a ajuns la 4,19 persoane la mia de locuitori. 

Deşi îmbucurătoare, vestea ridică şi unele semne de întrebare ţinând cont că judeţul care dă semne că ar depăşi valul patru al pandemiei de COVID este acelaşi cu cea mai mică rată de imunizare din ţară.

O explicaţie a situaţiei paradoxale o oferă socilogul Adrian Botezatu, care a arătat că toate cifrele sunt date peste cap de o particularitate a Sucevei, referindu-se la numărul mare al ucrainenilor şi moldovenilor cu dublă cetăţenie care locuiesc în zonă doar în statitici, nu şi în realitate respectiv numărul celor plecaţi la muncă în străinătate.

 Dr. Adrian Botezatu a arătat că, deşi pe hârtie, judeţul ar avea o 700.000 de locuitori, în realitate în zonă ar locui doar 500.000 de persoane. Sigur că fenomenul există şi în alt judeţe de graniţă ale României, însă în opinia lui sociologul, nu este la fel de accentuat.

Cât despre preţul plătit de suceveni în cel mai recent val al pandemiei, evidenţa numerică arată astfel: 12.000 infectaţi, peste 3.100 spitalizaţi şi 669 de morţi, din 1 septembrie până pe 8 noiembrie.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cazul care readuce în atenţie violenţa în familie. Pedeapsa primită de un bărbat care şi-a bătut concubina timp de 20 de ani

Sărutul forţat este agresiune sexuală. Pedeapsa primită de un bărbat care a pupat o fată de 12 ani

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite