Cum se vor desfăşura, pe fondul pandemiei, marile pelerinaje religioase din Bucovina, din 15 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonie religioasă la Mănăstirea Hagigadar, din judeţul Suceava FOTO: Arhivă
Ceremonie religioasă la Mănăstirea Hagigadar, din judeţul Suceava FOTO: Arhivă

Starea de alertă ar putea fi prelungită şi după 15 august. Anunţul a fost făcut de premierul Ludovic Orban. Menţinerea restricţiilor a determinat reguli noi pentru cele trei mari evenimente religioase care au loc la 15 august în judeţul Suceava: la Putna, la Sanctuarul de la Cacica şi la biserica armeană de la Hagigadar.

Starea de alertă va fi prelungită cu încă o lună, susţine Ludovic Orban,  iar măsurile de prevenire a răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus vor rămâne în vigoare. 

De restricţii vor ţine cont şi organizatorii celor trei mari pelerinaje religioase care au loc la 15 august în judeţul Suceava. Episcopia Romano-Catolică Iaşi a anunţat că îi aşteaptă şi în acest an pe credincioşi la Sanctuarul Macii Domnului de la Cacica. 

Având însă în vedere contextul actual de pandemie, anul acesta nu va fi organizat pelerinajul ca în anii trecuţi.

 Manifestările vor începe vineri, 14 august, la ora 10.00, cu celebrarea penitenţială. La ora 12.00 va fi oficiată Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a hramului, prezidată de părintele provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, Damian-Gheorghe Pătraşcu. 

Manifestările de vineri se vor încheia la ora 22.00 cu privegherea mariană. Sâmbătă, începând cu ora 6.00, vor fi oficiate liturghii în limbile română, maghiară, polonă şi gemană, iar de la ora 11.00 Sfânta Liturghie solemnă 

pontificală va fi oficiată de preasfinţitul episcop Iosif Păuleţ, împreună cu episcopul emerit Petru Gherghel. Conducrea Episcopiei Romano-Catolică Iaşi a făcut un apel către credincioşii care vor participa la hram să se conformeze restricţiilor stabilite de autorităţi, în special purtarea măştii, distanţa fizică şi spălarea frecventă a mâinilor.Celebrările vor fi transmise în direct şi pe pagina de internat a Episcopiei de Iaşi.

Măsuri speciale au fost luate şi de Arhiepiscopia Armeană cu privire la hramul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Hagigadar de lângă Suceava. Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene a transmis că anul acesta din cauza pandemiei de Covid-19 nu se va mai organiza pelerinajul de la Hagigadar în grupuri.

 Programul va include doar slujbele religioase cu respectarea măsurilor sanitare specifice. Sâmbătă, 15 august 2020, la ora 18:00, la biserica Sf. Cruce din Suceava Preasfinţitului Episcop Datev Hagopian va oficia slujba Vecerniei. 

Totodată în acest an nu se vor mai pregăti sâmbătă seara tradiţionalele „urechiuşe”. Duminică, 16 august 2020, de la ora 10.00, la mănăstirea Hagigadar va fi oficiată slujba arhiereiască de Liturghie, dar nu va avea loc tradiţionala agapă de hram. Manifestările se vor încheia luni, 17 august 2020, la ora 10:00, la mănăstirea Zamca, unde Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian va oficia slujba de pomenire a morţilor.

„Ȋndemnăm credincioşilor care vor participa pe propria răspundere la programul liturgic, se respecte cu stricteţe măsurile impuse de autorităţi”, au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Armene.

 Un număr mare de credincioşi este aşteptat, la fel ca în fiecare an, la hramul Mănăstirii Putna. Faţă de anii trecuţi, autorităţile locale vor renunţa la organizarea unor evenimente în afara mănăstirii. În vecinătatea şi în incita lăcaşului de cult organizatorii vor lua măsuri pentru ca participanţii să respecte regulile stabilite de autorităţi.

Conform programului publicat pe pagina de internet a Mănăstirii, manifestările vor începe vineri seară, la ora 18.00, cu privegherea la praznicul Adormirii Maicii Domnului. Sâmbătă, sfânta liturghie va începe la ora 9.00, iar seara, de la ora 19.00 este programată privigherea la Duminica a zecea după Rusalii şi la pomenirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Citeşte şi:

Managerul Spitalului Judeţean Vaslui, în stare gravă la spital cu suspiciune de COVID-19. Fiul ei, contact cu adolescenţii din focarul de la Costineşti

Scaunul dictatorului din Belarus, zgâlţâit. Moscova face scenarii FOTO VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite