Alcoolicii au aglomerat Secţia de Psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorii tratează tot mai mulţi tineri care consumă în exces băuturi alcoolice
Doctorii tratează tot mai mulţi tineri care consumă în exces băuturi alcoolice

Tratarea unui dependent de alcool costă zilnic Spitalul Judeţean 250 de lei. Medicii spun că în fiecare zi sunt aduse cel puţin două persoane în comă etilică.

Alcoolismul a devenit o reală problemă socială în municipiul Suceava. „Zilnic sosesc la Urgenţe cel puţin două persoane aflate în stare avansată de ebrietate“, a precizat Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava.
Numărul beţivilor care au nevoie de ajutor medical creşte la sfârşitul săptămânii, când la spital ajung şi până la opt persoane. Îngrijorător este că numărul celor care se „lipesc“ de pahar este în continuă creştere.

Dacă în 2008 au fost trataţi la spital 500 de beţivi, în 2009 numărul acestora a crescut cu 200. După ce sunt puşi pe picioare de medicii de urgenţă, alcoolicii sunt transferaţi în Burdujeni, la Secţia de Psihiatrie, unde stau sub tratament minim zece zile.

Costuri de sute de lei

Pentru fiecare pacient, spitalul cheltuie în medie 250 de lei pe zi, din care 150 de lei reprezintă cazarea în regim hotelier. Sumele reale ale tratării beţivilor sunt însă mult mai mari. „Costurile pot creşte deoarece un alcoolic poate ajunge şi la Reanimare, unde este conectat la aparate şi i se fac diferite analize. La acestea se adaugă şi tratamentul astfel încât, în fapt, costurile sunt de câteva sute de lei pentru o singură persoană“, aprecizat medicul Loreley Hasovschi, şefa Secţiei de Psihiatrie.

Anul trecut, la Psihiatrie au fost sunt internate 1.200 de persoane, dintre care 700 aveau probleme cu sănătatea din cauza alcoolului. Totodată, îngrijorător este că vârsta pacienţilor alcoolici este în continuă scădere. „Dacă înainte, majoritatea celor cu probleme aveau între 30 şi 40 de ani, acum dinamica s-a schimbat. Cei mai mulţi din cei care au abuzat de alcool au acum între 25 şi 30 de ani“, a mai precizat Loreley Hasovschi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite