Ultima vacanță la mare pentru un ialomițean. A murit înecat în stațiunea Jupiter

0
0

Vacanța petrecută la malul mării a fost ultima pentru un ialomițean care s-a înecat vineri, 2 septembrie, în stațiunea Jușpiter. Bărbatul de 53 de ani s-a aventurat în apă, deşi salvamarii arboraseră steagul roşu, semn că scăldatul este interzis.

Marea a mai luat o viață FOTO Adevărul
Marea a mai luat o viață FOTO Adevărul

La fața locului, au intervenit echipajele SMURD și SAJ, însă în pofida intervenției salvatorilor, bărbatul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, iar medicul a declarat decesul. Bărbatul avea 53 de ani și era din Slobozia. Aceasta a fost ultima vacanță la mare alături de soția sa.

Avertizarea a fost în zadar

Vineri, victima, care s-a înecat la Jupiter, soția și prietenul său au intrat în apă, chiar dacă turiștii fuseseră avertizați de salvamari. Marea era agitată, valurile foarte mari și vântul bătea puternic. În pofida acestor avertismente, oamenii au ales să intre să se scalde, unul dintre ei plătind cu prețul vieții această inconștiență.

Steagul roșu interzice scăldatul

Salvamarii  spun că atunci când steagul roşu este arborat nimeni nu are voie să intre în apă, inclusiv salvamarii, pentru că scăldatul este interzis. 

„Salvamarul nu avea voie să intre în apă când era steag roşu. Steagul roşu este şi pentru salvamar, nu doar pentru turişti. Intrăm în apă din cauza presiunii plajei. Vrând, nevrând, intrăm în apă şi ne punem viaţa în pericol”, a declarat Vasile Borteş. 

Lupta cu turiștii teribiliști

În fiecare vară, salvamarii de pe întreg litoralul duc de dimineaţa până seara o luptă cu turiştii teribilişti, care se cred nemuritori. Semnificaţia fiecărui steag arborat la foişoarele Salvamar este amintită aici.

Semnificația steagurilor

Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ţinem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar. Iată semnificaţia acestora:

• STEAGUL ROŞU CU GALBEN înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.

E bine de ştiut că atunci când sub steagul roşu cu galben este arborat:

• STEAGUL ROŞU – scăldatul este interzis

• STEAGUL GALBEN – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesionişti

• STEAGUL ALB/NEGRU (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcaţiunilor

• Când nu este niciun steag de avertizare sau este doar STEAGUL ALB (opţional) e semn că avem liber la distracţie.

13 persoane au murit în această vară

Tot vineri, 2 septembrie, valurile au adus la țărm cadavrul unui tânăr de 25 de ani, căutat de trei zile de scafandri, salvamari, elicopter, ambarcațiuni. Un alt turist, dispărut în data de 9 august la Costinești, este căutat și acum. În acest sezon, 13 persoane au murit înecate în mare.

Tânăr din Huși, căutat de trei săptămâni în mare

De mai bine de trei săptămâni, scafandrii caută trupul unui tânăr din Huși care a fost înghițit de mare la Costinești. În cele trei săptămâni, scafandrii au căutat în zona digurilor, iar operațiunile s-au extins spre Tuzla, salvatorii luând în calcul mișcarea curenților marini. 

În acea seară de marți, Lucian și Aurel, doi tineri de 21 de ani veniți din Vaslui să muncească pe litoral, au intrat în mare, deși salvamarii arboraseră steagul roșu, semn că scăldatul este interzis. Valurile agitate l-au înghițit pe Aurel, iar Lucian a încercat să-și salveze prietenul. A dispărut și el în apă. Unii martori spun că lui Aurel i se făcuse rău în apă și nu știa să înoate.

Lucian a disparut pe 9 august în apele mării FOTO Facebook Lucian Arion
Lucian a disparut pe 9 august în apele mării FOTO Facebook Lucian Arion

După două zile, trupul lui Aurel a fost găsit între stabilopozii din zona digului Obelisc din Costineşti. Băiatul a fost înmormântat în Crețeștii de Jos, satul natal. În schimb, căutările continuă în cazul lui Lucian.

Familia tânărului se roagă în continuare pentru o minune. Ei vorbesc despre cei doi studenți, absolvenți ai Colegiului „Dimitrie Cantemir” Huși, care au ales să muncească în vacanță la Costinești, într-o pizzerie. Era pentru al treilea an când veneau pe litoral pentru a câștiga niște bani.

Slobozia


Ultimele știri
Cele mai citite