Slobozia: Iaurt ilegal, comercializat de magazinul Plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele dintre produsele oferite spre vânzare nu sunt etichetate corespunzător
Unele dintre produsele oferite spre vânzare nu sunt etichetate corespunzător

Plecaţi la cumpărături, clienţii trebuie să îşi îndese în buzunare, pe lângă portofele, şi dicţionare bilingve pentru a descifra etichetele produselor.

Sancţionată, de-a lungul timpului, în rânduri repetate de inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, reţeaua Plus a călcat din nou strâmb. Pe rafturile magazinelor, au apărut iarăşi produse neetichetate corespunzător. Contrar legii, clienţii ar trebui să cunoască limbi străine pentru a descifra etichetele unora dintre produsele oferite spre vânzare. Este şi cazul „iaurtului natural în stil grecesc Pilos“, comercializat în magazinele din reţeaua Plus la un preţ de 2,59 lei.

Conform normelor metodologice în domeniu, etichetele alimentelor trebuie să conţină, printre altele, „denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului, al ambalatorului sau al distribuitorului, iar în cazul produselor din import se înscriu numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România“. În cazul „iaurtului natural în stil grecesc Pilos“, pe care, de altfel, motorul de căutare Google nu îl găseşte, numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România lipsesc cu desăvârşire. Pe etichetă, se regăseşte în schimb o înşiruire de cuvinte dintr-o limbă răsăriteană, cel mai probabil poloneză.

Abateri cu repetiţie

După o sesizare depusă de Adevărul de Seară, cu privire la nerespectarea legislaţiei în domeniu, inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au demarat o anchetă la supermarketul Plus din zona gării. Invitată la sediul instituţiei pentru clarificarea problemei, conducerea centrului comercial întârzie să se prezinte la Slobozia. Deşi rezultatele oficiale întârzie să apară, reprezentanţii instituţiei spun că reţeaua nu este la prima abatere de acest gen. Dimpotrivă. De-a lungul timpului, inspectorii au aplicat şi alte sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorului.

„Pentru neetichetare, riscă o sancţiune cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de lei, cu achitarea a jumătate din minim în 48 de ore. Dacă vor fi depistate şi alte nereguli, sancţiunea va creşte. Magazinul nu este la prima abatere de acest gen. De-a lungul timpului, a primit amenzi mai mari pentru diverse încălcări ale legii, cum ar fi neetichetare în limba română, neafişarea preţului, etc. Oricum, nu este singurul şi nici nu va rămâne singurul care să fie sancţionat pentru abateri. După ce va fi încheiată nota de control, se vor decide măsurile. Între timp, reprezentantul supermarketului este aşteptat la sediul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. I-a fost adresată o invitaţie în acest sens şi urmează să se prezinte la noi“, explică Nicolae Răducanu, coordonatorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Ialomiţa.

Legislaţie românească, comunicare străină

Conducerea centrului comercial s-a arătat deranjată de explicaţiile solicitate de Adevărul de Seară şi a evitat să ofere prea multe detalii. „Nu vă pot da declaraţii de presă. Iaurtul va fi etichetat şi în limba română, nu vă pot spune când. Dacă sunt nemulţumiri, se poate lua legătura cu autorităţile sau se poate completa în condica de sesizări şi reclamaţii, cu un număr de telefon şi o perioadă maximă de timp pentru un răspuns. Cei care nu vor să mai cumpere îşi primesc banii înapoi“, a declarat Carmen Boboacă, şeful magazinului Plus din zona gării.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

iaurt 1
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite