Mituri şi realitate despre homosexuali. Psiholog: „Unii oameni cred că de vină pentru existenţa homosexualilor este Diavolul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologii ne recomandă să privim homosexualitatea ca pe un lucru normal FOTO: activenews.ro
Psihologii ne recomandă să privim homosexualitatea ca pe un lucru normal FOTO: activenews.ro

De-a lungul secolelor, persoanele atrase de acelaşi sex au fost considerate perverse, bolnave sau chiar posedate de demoni. Psihologii ne sfătuiesc să renunţăm la toate aceste stereotipii şi să considerăm homosexualitatea un aspect cât se poate de normal.

Psihologii explică faptul că repulsia faţă de homosexuali pleacă din teama pe care o au în general oamenii faţă de tot ceea ce este diferit, dar şi a faptului că nu reuşim să evadăm din mrejele unei societăţi pentru care cutuma este literă de lege.

„În general, tot ceea ce este diferit ne provoacă o reacţie de disconfort. Aşa se întâmplă şi în cazul homosexualităţii. Mai mult, pentru că suntem prea tradiţionalişti, homosexualii sunt priviţi cu repulsie pentru că nu pot să-şi întemeieze o familie, raportat la convingerile religioase pe această temă”, explică psihologul Victoriţa Dumitrache, preşedintele Colegiului Psihologilor Ialomiţa.

Statistica arată faptul că procentul românilor care sunt „gay firendly” (n.r. - acceptă ideea de homosexualitate şi nu se simt deranjaţi de ea) abia dacă atinge pragul de 30 %. Restul sunt fie total împotrivă, fie nu îşi asumă public puncte de vedere legată de această temă.

„Am întâlnit şi situaţii în care în spaţiul public oamenii să aibă reacţii anti-homosexualitate, însă în privat să recunoască faptul că nu se simt deranjaţi de persoanele gay”, adaugă psihologul Victoriţa Dumitrache

Ce cred oamenii despre homosexuali

Specialiştii spun că mulţi heterosexuali privesc homosexualitatea ca pe o perversiune sexuală, alţii o consideră o boală mintală, iar o altă categorie este de părere că homosexualii sunt posedaţi de demoni. „Sunt persoane care se  tem de faptul că s-ar putea îmbolnăvi dacă ar cunoaşte un homosexual. Cred că homosexualitatea este de fapt o boală şi se întreabă dacă există medicaţie pentru tratarea ei. Alţii cred că de vină pentru existenţa homosexualilor este Diavolul. Toate aceste lucruri sunt însă doar mituri şi nu trebuie luate în considerare”, adaugă psihologul Victoriţa Dumitrache.

Psihologii recomandă renunţarea la toate aceste mituri. Specialiştii susţin faptul că atracţia pentru acelaşi sex este cât se poate de normală. „Homosexualitatea este o stare normală. Nimeni nu este homosexual sau lesbiană pentru că aşa îşi doreşte sau pentru că este la modă. Homosexualitatea trebuie întâmpinată cu toleranţă, deschidere şi fără secrete. Secretele sunt distrugătoare de atitudini şi chiar relaţii interumane” conchide psihologul Victoriţa Dumitrache, preşedintele Colegiului Psihologilor Ialomiţa.

Citiţi şi:

De ce dragostea la vârsta a treia este cea mai solidă? Psihologii explică motivele pentru care bunicii iubesc mai curat decât tinerii


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite