Ialomiţa a scăpat de pesta porcină.  Localnicii continuă să ignore reguli banale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină poate reapărea oricând, dacă nu se respectă regulile de biosecuritate FOTO Shutterstock
Pesta porcină poate reapărea oricând, dacă nu se respectă regulile de biosecuritate FOTO Shutterstock

Deşi a scăpat de pesta porcină, judeţul Ialomiţa tot se confruntă cu ignorarea regulilor banale de biosecuritate. Conform medicilor veterinari, 28,3% din cele 81 de exploataţii verificate recent nu respectă normele de prevenire a bolii.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa (DSVSA) a anunţat că pe raza judeţului nu mai evoluează, în prezent, niciun focar de boală.

Cu toate acestea, autorităţile depun eforturi pentru prevenirea reapariţiei bolii, proprietarii de animale fiind consiliaţi în continuare referitor la principalele măsuri ce trebuie respectate.

De asemenea, DSVSA verifică periodic exploataţiile nonprofesionale considerate cu risc major în apariţia bolii. Astfel în perioada 1 aprilie-17 mai 2022 au fost verificate 81 exploataţii nonprofesionale de suine. În urma verificărilor s-a constatat că la un procent de 28,3% din aceste exploataţii nu se respectă normele de prevenire a apariţiei Pestei Porcine Africane. 

Conform DSVSA Ialomiţa, principalele neconformiţăţi identificate au fost:

1. Vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe;

2. Nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţămintei atât pe strada cât şi atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine, vizitarea zonelor împădurite, etc.);

3. Deţinerea de porcine neidenficate;

4. Ssacrificarea de porcine fără anunţarea medicului veterinar.

În urma controalelor efectuate în exploataţii nonprofesionale au fost aplicate 23 sancţiuni contravenţionale (18 amenzi în valoare de 16.540 lei şi 5 avertismente).

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Sociolog rus, despre războiul din Ucraina: „Putin va merge până la capăt, chiar dacă va distruge planeta”. Condiţiile păcii

 

Tot mai mulţi ruşi refuză să lupte în Ucraina. Interacţiunea cu un ucrainean care l-a convins pe un ofiţer să-şi dea demisia: „Am fost în stare de şoc”

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite