FOTO Cum arată cea mai nouă statuie a lui Mihai Viteazul din Slobozia. Monumentul va fi inaugurat de 1 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua statuie a lui Mihai Viteazul din Slobozia FOTO: m.s.
Noua statuie a lui Mihai Viteazul din Slobozia FOTO: m.s.

Deşi ar fi trebuit să fie amplasată în Piaţa Unirii din Slobozia încă de anul trecut, statuia care-l întruchipează pe voievodul Mihai Viteazul a fost montată astăzi. Autorităţile promit s-o dezvelească de 1 decembrie, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

Mihai Viteazul de 150.000 lei la Slobozia

Statuia lui Mihai Viteazu reîntregeşte astfel peisajul arhitectonic urban pe care autorităţile locale din  Slobozia l-au creat în momentul în care au amenajat Piaţa Unirii din oraş.

Monumentul a fost realizat de artistul plastic slobozean Vasile Aionesei, are o înălţime de peste patru metri şi-l întruchipează pe voievod strând în picioare, iar în mâini ţinând un paloş şi o bardă.

Costurile pentru realizarea monumentului s-au ridicat la peste 150.000 de lei, fondurile fiind „alocate de sponsori generoşi şi nu din bugetul local aşa cum s-a tot vehiculat” după cum a precizat primarul  Alexandru Stoica.

Cel mai mult a costat piatra din care este confecţionată statuia, fiind una specială adusă de la carierele Hoghiz.

Voievodul, simbol judeţean

Personalitatea lui Mihai Viteazul a devenit un simbol pentru întreg judeţul Ialomiţa. Toate acestea după ce mai multe cercetări arheologice au scos la iveală faptul că el s-ar fi născut pe meleagurile Bărăganului, la Oraşul de Floci, adică la intrarea în actuala localitate Giurgeni, aflată la 50 de kilometri distanţă de Slobozia.

În acest sens, pe locul unde se presupune că a existat Oraşul de Floci a fost amenajată o bază arheologică, în semn de recunoaştere a personajului istoric Mihai Viteazul.
 

Tot aici se organizează în fiecare an festivalul culinar „La casa Tudorii”, nume dat după cel pe care l-ar fi purtat mama voievodului.
Statuia din Piaţa Unirii de la Slobozia a domnitorului nu este unică. Alte două monumente există la Giurgeni şi încă unul la Slobozia, amplasat în faţa   Colegiului Naţional care-l are ca patron spiritual pe însuşi Mihai Viteazul.

O altă statuie a voievodului urmează să fie amplasată în faţa Centrului Cultural „Ionel Perlea”, ca urmare a derulării proiectului de reabilitare a Pieţei Revoluţiei.

Acest monument face parte dintr-un grup statuar mai amplu dedicat personalităţilor care au marcat istoria şi cultura ţării noastre.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite