Afacere de familie cu grăsuni exotici. Cum s-au adaptat porcii vietnamezi în mijlocul Bărăganului

0
0
Porcii vietnameizi din  Amara FOTO: Mădălin Sofronie
Porcii vietnameizi din  Amara FOTO: Mădălin Sofronie

Originari din îndepărtata Asie, porcii vietnamezi s-au adaptat chiar şi în Bărăgan. La Amara, gospodarul Vali Filimon ne prezintă micro-crescătoria sa de grăsuni exotici pe care şi-a construit-o în urmă cu aproape trei ani.

Gospodăria lui Vali Filimon, din oraşul Amara, seamănă mai degrabă cu o micro-fermă zootehnică. În spatele unui gard de lemn înalt, omul creşte oi, capre şi, de câţiva ani, porci vietnamezi. Totul a început după ce bărbatul a renunţat la serviciile pe care le-a avut la Slobozia, luând decizia de reveni în casa părintească şi de a face ceva pentru a-şi întreţine familia. 

„Am lucrat ca tipograf, am fost şi agent de pază. Nimeni însă nu te ţine cu anii într-un serviciu. Aşa că am decis să fac ceva pentru mine şi pentru familia mea, am revenit acasă şi am decis să-mi ajut părinţii în agricultură” susţine gospodarul. 

Povestea porcilor vietnamezi din Amara

La un pahar de vorbă purtat cu câţiva dintre cunoscuţii săi s-a hotărât să investească în creşterea porcilor vietnamezi. Primele exemplare le-a achiziţionat după ce a găsit câteva anunţuri postate la mica publicitate de crescătorii mai experimentaţi decât el. Aşa a reuşit să transforme gospodăria sa într-o micro-crescătorie de grăsuni exotici.  „La început mi s-a zis că sunt mai căutaţi pe piaţă şi am zis să cumpăr şi eu să vedem ce iese. Aşa am cumpărat un mascul şi o femelă care s-au înmulţit şi am zis să continuu cu ei” susţine gospodarul. 

porci vietnamezi slobozia

Crescătorul Vali Filimon FOTO: Mădălin Sofronie

Minionii grăsuni vietnamezi ai crescătorului sunt ţinuţi într-un coteţ şi împart acelaşi acoperiş cu câteva exemplare de capre. Omul susţine că această rasă de grăsuni nu este foarte pretenţioasă şi că se adaptează oricăror condiţii. 

„N-am avut probleme cu ei, pentru că nu sunt pretenţioşi deloc. Mănâncă aceleaşi furaje ca şi porcii româneşti şi se cresc la fel ca ei. E drept că au un ritm de creştere mai lent, însă nu sunt mari diferenţe între porcii noştri şi aceştia” susţine gospodarul. 

porci vietnamezi slobozia

Originari din Asia, porcii vietnamezi s-au adaptat la Amara FOTO: Mădălin Sofronie

Scoşi la mezat pe internet

Cele mai multe exemplare de porci vietnamezi din gospodăria lui Vali Filimon au ajuns în curţile altor crescători. Omul s-a gândit să-i scoată la vânzare, aşa că i-a postat pe internet, pe site-urile de anunţuri on-line. Bărbatul susţine că cea mai mare calitate a grăsunilor asiatici este carnea scăzută în grăsimi. 

„Au o carne care nu are un colesterol atât de mare şi mâncarea preparată cu carne de porc vietnamez este foarte bună, pentru că nu este grasă. Noi, în casă preparăm de toate. Mai ales sarmalele au gust foarte bun” spune Vali Filimon. 

După cum sunt şi numiţi, porcii vietamezi sunt orginiari din Vietnam. Pe lângă carnea scăzută în colesterol, o altă calitate a acestor animale este faptul că au un sistem imunitar foarte bun, ceea ce-i face uşor de adaptat în orice condiţii climatice. Ajung la maturitate în 10 luni, masculii cântărind 120 de kilograme, iar femelele aproximativ 100 de kilograme.

Mai multe - Slobozia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite