Aeroportul Alexeni, lăsat în paragină, pe lista investiţiilor Consiliului Judeţean Ialomiţa. Zona va fi relansată economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari pe pista de la Alexeni , aeroportul inaugurat în 1950 FOTO tiberiu-ialomita.blogspot.ro
Militari pe pista de la Alexeni , aeroportul inaugurat în 1950 FOTO tiberiu-ialomita.blogspot.ro

Cel puţin două firme sunt interesate să concesioneze ruineleaeroportului Alexeni, iar administraţia judeţeană este dispusă să investească în relansarea economică a acestui obiectiv. Declaraţia aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru, care a dat asigurări că zona va fi inclusă în circuitul economic.

Conform autorităţilor, prima variant presupune concesionarea aeroportului firmei Educaţio Milenia pentru o perioadă de 5 ani, în vederea realizării unei baze multifuncţionale destinate agrementului şi educaţiei. Valoarea estimată a acestei investiţii se ridică la 6,2 milioane de euro. Cea de-a doua soluţie ar fi concesionarea aeroportului unui consorţiu reprezentat de firma canadiană Navirom Network, în vederea refacerii aeroportului. Concesiunea ar urma să se facă pentru o perioadă de 49 de ani.

Aceste variante vor fi luate în discuţie în plenul Consiliului Judeţe pentru a se găsi cea mai bună soluţie. De asemenea, Moraru a vorbit într-o conferinţă de presă şi despre o investiţie japoneză în Bărăgan. «Nu vă pot da, deocamdată, amănute suplimentare... Pot să vă confirm însă că am fost contactat de reprezentanţii unei firme japoneze care caută o suprafaţă de teren de 400 de hectare pentru a dezvolta o investiţie foarte mare, cum nu s-a mai văzut în Europa! Ne-am gândit că Aeroportul de la Alexeni poate răspunde acestei nevoi, însă rămâne de văzut”, a spus reprezentatul CJ.

Printre cele mai importante din ţară

La mijlocul anilor 1950, la Alexeni, în judeţul Ialomiţa, comuniştii înfiinţau unul dintre cele mai importante aeroporturi militare din ţară. Aici au fost aduse cele mai importante unităţi de elicoptere ale aviaţiei româneşti şi tot aici Nicolae Ceauşescu a tăiat panglica primului avion cu reacţie produs în ţara noastră. După 1989 a fost închis. Din anul 2001 el a fost predat Ministerului Justiţiei care l-a dat în administrare Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ultima dată hangarele de la Alexeni s-au redeschis în anul 2011, atunci când aici s-a organizat un miting aviatic la care a fost prezent ministrul Transporturilor de atunci Radu Berceanu.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite