Puşcăria nouă din Caracal, un proiect abandonat de peste un deceniu. Penitenciarul ar trebui ridicat la doi kilometri de baza de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Caracal, oraşul de baştină al ministrului Justiţiei, Florin Iordache, ar urma să fie construită una dintre cele două puşcării noi proiectate în România. Proiectul datează de peste 12 ani, miniştrii care s-au succedat nepunându-se de acord până acum.

Puşcăria cu o capacitate de 1.000 locuri, care ar trebui să se construiască la Caracal în următorii ani, este o idee veche de peste 10 ani, reprezentanţii municipalităţii locale fiind primii care au promovat proiectul.

Actualul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, deputat de Olt, a declarat zilele trecute că cele două puşcării aflate în proiect vor fi construite la Caracal (Olt) şi la Berceni (Prahova).

Caracalul figurează de peste 12 ani pe lista oficialilor din Justiţie pentru construirea unui nou penitenciar, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, fiind cel care a alocat, în Guvernul Ponta, 1 milion de lei pentru studiile de prefezabilitate privind construcţia celor două puşcării. În primăvara anului trecut, în schimb, următorul ministru, Raluca Prună, a scos din nou din cărţi Caracalul, motivând că locul ales se află la aproximativ doi kilometri de Baza Deveselu, iar normele în vigoare presupun că un astfel de obiectiv nu poate fi construit la mai puţin de cinci kilometri de bază.

„Am impresia că se mutase destinaţia în altă parte“

Actualul primar al Caracalului, Liviu Radu, declară că municipalităţii nu i s-a transmis niciun document oficial cu privire la decizia adoptată, dar că, anul trecut, i-a făcut fostului ministru Raluca Prună două vizite, pentru a se interesa de soarta proiectului. „Vă mărturisesc sincer că n-am înţeles nimic. Nu mi s-a spus nici categoric «Da» şi nici categoric «Nu». Am impresia, totuşi, că se cam mutase destinaţia în altă parte şi, la acel moment, s-a găsit acea explicaţie. Noi am avut discuţii cu partea americană de aici, de la Deveselu, şi ne-au spus că, din punctul dumnealor de vedere, nu este nicio problemă. Ar urma să se contruiască un obiectiv sigur, până la urmă“, a spus primarul.

22 hectare transferate Ministerului Justiţiei încă din 2004

Ideea de a se construi la Caracal o puşcărie datează încă din 2004, când, printr-o hotărâre de consiliu local, municipalitatea a cedat Ministerului Justiţiei 22 hectare de teren. Ulterior, prin hotărâre de guvern, suprafaţa de teren a fost transferată Administraţiei Penitenciarelor, aşteptându-se alocarea de fonduri.

„Terenul l-am predat din 2004 şi de atunci am tot sperat. Este vorba de terenul pe care noi îl ştim aici ca «Aviasan», pentru că înainte aterizau avioanele utilitare folosite în agricultură. Acum îl administrează, cred, cei de la Penitenciarul Craiova, l-au arendat probabil. Noi stabilisem atunci şi să fie folosim doar în acel scop, iar în situaţia în care proiectul nu se pune în practică să revină terenul în proprietatea noastră. De atunci am tot sperat“, a declarat secretarul Primăriei Caracal, Viorel Rădescu. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite