Noi zvonuri că pesta ar fi apărut şi în Olt, infirmate de autorităţi. Primar: „Primesc telefon unu’ după altu’, sunt centralist de două zile“. De unde vin suspiciunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsurile specifice zonei de supraveghere au fost instituite şi în Olt de la apariţia cazurilor de pestă din Teleorman, la graniţa cu judeţul Olt FOTO: arhiva Adevărul
Măsurile specifice zonei de supraveghere au fost instituite şi în Olt de la apariţia cazurilor de pestă din Teleorman, la graniţa cu judeţul Olt FOTO: arhiva Adevărul

Cetăţenii din mai multe localităţi oltene din sudul judeţului se tem că le vor fi luaţi porcii din gospodării, ca urmare a noilor suspiciuni de pestă. Directorul DSVSA Olt infirmă zvonurile şi spune că pesta porcină africană nu a ajuns în Olt.

Mai mulţi cetăţeni din Cilieni, judeţul Olt, localitate aflată de câteva săptămâni în zona de supraveghere după confirmarea a două cazuri de pestă porcină africană într-o localitate vecină din Teleorman, s-au alarmat, răspândind zvonul că pesta ar fi ajuns şi la ei în localitate şi că autorităţile ar urma să vină să le ridice oamenilor porcii din gospodării. Oamenii spun că ar fi fost sfătuiţi să-şi sacrifice porcii chiar de medicul veterinar.

Primarul comunei, Ionel Marancea, medic veterinar de profesie, infirmă aceste zvonuri, recunoscând, în schimb, că de două zile este bombardat cu telefoane pe această temă. 

„Întâmplător sunt medic veterinar de profesie. E peste Olt, la câţiva kilometri, la vreo 7 kilometri. Faţă de ce s-a întâmplat acum două-trei săptămâni, când au fost două cadavre, s-au recoltat probe, s-au dus la laborator, s-au făcut analize, s-a stabilit a fi seropozitiv unul, unul nu, acum s-au găsit mai mulţi mistreţi morţi. Acum, nu ştim cât de repede i-au găsit, dacă i-au mai devorat pe-acolo animale sălbatice... Cu cât s-a întâmplat mai demult, cu cât i-a ciugulit vreo pasăre şi mai poate să răspândească virusul... Dar în Cilieni la ora actuală nu e pestă. Eu primesc telefon unul după altul, sunt centralist de două zile. Te sună toată lumea. Nu vine nimeni să ia porcii, vă daţi seama că se face sterilizare în focar, dacă apare într-o gospodărie. Când oi tăia în focar, s-a terminat, că ăla în congelator trei ani trăieşte. Aruncă unu’ o pastilă, se sperie tot satul. Sunt măsuri instituite, este pază şi la intrare în Teleorman, acolo, pe baraj, este poliţie, jandarmi, nu trece cineva cu porci de colo-colo, clar“, a spus primarul.
„Nu, nu, nu e la noi, e-n Teleorman. Aseară am terminat de examinat toate probele din judeţul Olt, şi de la mistreţi şi de la domestici, şi n-am avut nicio confirmare de pestă porcină pe judeţul nostru. Noi am lucrat şi week-end-ul ăsta la laborator (n.r. – laboratorul DSVSA Olt este acreditat autorizat pentru a analiza probe din cinci judeţe din Oltenia)“, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, dr. Veronel Bolborea.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite