Nicolae Nica, cel mai vârstnic creator popular din judeţul Olt, a plecat să sculpteze în Ceruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Nica
Nicolae Nica

Creatorul popular Nicolae Nica s-a stins din viaţă marţi – 8 iulie, la vârsta de 97 de ani. Originar din satul Chilia, comuna Făgeţelu, judeţul Olt, acesta a sculptat în lemn sute de piese şi a înfiinţat, în localitatea natală, un Muzeu Sătesc încă din anul 1979. Deşi a primit oferte importante pentru a-şi vinde din lucrări, el a refuzat, respectându-şi scopul ca piesele sale să rămână în cadrul muzeului de care a avut grijă toată viaţa.

Nenea Nica, cum era obişnuit să fie strigat, s-a născut la 7 februarie 1917 în satul Chilia din comuna Făgeţelu, judeţul Olt, într-o familie de ţărani harnici, părinţii săi - Marin şi Floarea, oferindu-i ca repere în viaţă cinstea, omenia şi cultul muncii. Şi-a descoperit dragostea pentru sculptura în lemn datorită tatălui său, care i-a împărtăşit primele secrete ale lemnului. Ulterior, în majoritatea lucrărilor sale, Nicolae Nica a recreat fragmente din lumea satului, cu meşteşugurile şi tradiţiile sale. Meşterul din Făgeţelu a avut, de-a lungul timpului, numeroase expoziţii personale şi a participat la şi mai multe asemenea manifestări de grup, simpozioane sau târguri ale meşterilor populari. Premiile obţinute şi valoarea creaţiilor sale au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale ASTRA din Sibiu. A fondat Fundaţia Culturală “Nicolae M. Nica”, care s-a preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi organizarea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri în satul natal Chilia-Făgeţelu: sculptură în lemn, ţesut-cusut.

Destinul l-a avut mereu în cumpănă, însă niciodată nu s-a trădat pe sine. A fost încorporat pentru efectuarea stagiului militar în martie 1939. Calvarul celui de-al doilea război mondial a determinat  mobilizarea sa pentru luptă la 29 iunie 1940. A participat direct la Campania din Est având gradul militar de sergent. La 24 noiembrie 1943, cu ocazia luptelor de la Melitopol, a fost declarat dispărut de război; realitatea amară a fost că a căzut prizonier şi a trebuit să lupte pentru viaţă şi demnitate umană în iadul lagărelor ruseşti. Despre această Golgotă personală, Nicolae M. Nica scria reprezentanţilor Muzeului Judeţean Olt, când aceştia îl felicitau la aniversarea a 86 de ani, în următorii termeni: "Vă fac contestaţie! Din cei 86 să scoateţi cinci ani de prizonier, adică 1943-1948. Apoi mai scoateţi 3 ani de război, 1941-1943, şi rămâne 76. Trec de la mine 2 ani de armată şi alţi ani premilitara (1936-1939). Ce ziceţi îmi acordaţi contestaţia?! Ne jucăm cu anii. Doresc ca nimeni să nu mai petreacă aşa timpuri cum le-am petrecut eu şi mulţi din generaţia mea”, spune Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.

La 25 mai 1948, Nea Nica a fost eliberat din prizonierat şi a revenit în ţară. Între 1959-1962 a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, specializarea sculptură. După 1965 s-a dedicat activităţii de cercetare şi colecţionare a unor vestigii istorice din satul natal. În anul 2006 a fost declarat „Cetăţean de Onoare” al judeţului Olt. Deşi a primit numeroase şi importante oferte pentru a-şi vinde din piese, Nea Nica nu a vândut nici măcar o lucrare pentru că şi-a dorit să înfiinţeze un muzeu, lucru pe care îl va reuşi, nu fără mari greutăţi - la 1 iunie 1979, când a fost inaugurat Muzeul Sătesc din Chilia. Aici, el a adunat obiecte din patrimoniul local în scopul conservării, contribuind în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite