Guvernul italian a întărit prin decret-lege interzicerea intrărilor şi ieşirilor în localităţile-focar: „Dacă va fi necesar vom apela la forţele armate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinele din localităţile afectate au fost golite, cetăţenii făcându-şi provizii FOTO: Facebook/Românii din Italia
Magazinele din localităţile afectate au fost golite, cetăţenii făcându-şi provizii FOTO: Facebook/Românii din Italia

Un decret-lege prin care se impun măsuri drastice în vederea limitării răspândirii Covid -19 a fost adoptat de guvernul italian, informează presa din Italia. Se poate apela inclusiv la paza armată pentru a limita accesul în localităţile în care s-au identificat îmbolnăviri.

Carantina impusă în cele 11 localităţi din nordul Italiei în care s-au identificat persoane contaminate cu noul coronavirus a fost confirmată prin adoptarea unui decret-lege, informează publicaţia românilor din Italia, Rotalianul, citând cotidianul italian La Repubblica. S-a hotărât ca în zonele de focar intrarea şi ieşirea să fie blocate, cu excepţia unor servicii pentru care se vor da aprobări speciale.

„În zonele focar de infecţie nu vor fi permise intrarea şi ieşirea, cu excepţia unor servicii care vor necesita o aprobare specială. În acele zone s-a dispus deja suspendarea activităţilor sociale şi de muncă. Evident, vom efectua controale, să ne asigurăm că măsurile de izolare din teritorii sunt respectate, prin urmare am emis deja un ordin poliţiei să ne ajute în acest sens. Dacă va fi necesar vom apela la forţele armate, dar suntem foarte încrezători cu privire la colaborarea cetăţenilor”, a spus prim-ministrul guvernului Italian, Giuseppe Conte, citat de La Reppublica.

Decretul mai prevede că nerespectarea măsurilor impuse va fi pedepsită conform legii penale italiene cu pedepse care pot merge până la 3 luni de închisoare.

Evenimentele sportive şi excursiile şcolare, blocate

Ministrul Educaţiei a primit permisiunea de a suspenda călătoriile şcolare programate în Italia, dar şi peste hotare, şi de a bloca manifestările sportive din Veneto şi Lombardia programate pentru duminică, 23 februarie 2020.

Guvernul Italian a respins însă adoptarea măsurii extreme de a închide frontierele ca măsură de protecţie împotriva răspândirii noului coronavirus, considerând că această decizie ar fi „disproporţionată“. 

Ce măsuri s-au decis

Autorităţile municipale sau zonale sunt solicitate să intervină  cu măsuri de izolare adecvată în situaţia în care cel puţin o persoană este pozitivă şi nu se cunoaşte sursa de transmitere sau pentru situaţia în care există un caz care nu este atribuit unei persoane dintr-o zonă deja afectată de infecţie.

pustiu in magazine în italia - foto Fecbook/românii din italia

În localităţile afectate magazinele au fost golite, cetăţenii făcându-şi provizii de alimente FOTO: Facebook/Românii din Italia

Pe de altă parte, pentru localităţile afectate s-au decis măsuri stricte care vizează circulaţia persoanelor, astfel: 

- Interzicerea intrărilor şi ieşirilor în municipalitatea sau zona afectată;

- Suspendarea demonstraţiilor, evenimentelor şi a tuturor formelor de întâlniri în locuri publice sau private;

- Suspendarea serviciilor de educaţie pentru copii şi şcoli şi a călătoriilor educaţionale;

- Suspendarea deschiderii pentru public a muzeelor;

- Suspendarea anumitor tipuri de afaceri şi închiderea anumitor tipuri de activităţi comerciale. Accesul la servicii publice şi întreprinderi esenţiale pentru achiziţionarea de necesităţi de bază este condiţionat de utilizarea echipamentelor individuale de protecţie;

- Restricţia privind accesul sau suspendarea serviciilor pentru transportul de mărfuri şi pasageri, cu anumite excepţii clar specificate.

Românii stabiliţi în zonele afectate sunt deja disperaţi, pe grupurile de pe reţelele sociale discuţiile ajungând chiar la adevărate conflicte. Românii care pomenesc de întoarcerea în ţară sunt puşi la zid de alţi români din Italia care vorbesc de riscul real de a-I îmbolnăvi pe cei dragi de acasă, dincolo de îngrijorarea că sistemul românesc de sănătate nu ar putea face faţă unei astfel de provocări. Tot românii postează pe reţelele sociale imagini din localităţile în care trăiesc, cu magazine în care s-a cumpărat tot de pe rafturi şi străzi pustii.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite