FOTO  Slatina, gătită pentru Sărbătorile de Iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiul Slatina, iluminatul public festiv de iarnă a fost pus în funcţiune pe 1 decembrie, de Ziua Naţională. La fel ca în ultimii câţiva ani, nu s-au făcut achiziţii în acest sens, fiind folosite vechile instalaţii şi podoabe de iarnă, fapt cauzat de lipsa banilor. În vreme ce unii slătineni par satisfăcuţi de cum arată oraşul de sărbători, alţii sunt dezamăgiţi.

Pentru a nu avea surprize neplăcute, autorităţile locale au demarat acţiunea de împodobire şi montare a podoabelor ce alcătuiesc iluminatul stradal de sărbători încă de la finele lunii octombrie. Astfel, dacă, în anii anteriori, reprezentanţii Primăriei puneau în funcţiune instalaţiile de sărbători, de regulă, doar după data de 6 decembrie (Sf. Nicolae, n.a.), acest obicei a început să fie devansat în ultimii ani. Angajaţii administraţiei locale au reuşit să se încadreze în termen şi, în acest an - de Ziua Naţională, toate străzile din oraş au fost “trezite la viaţă” datorită ornamentelor de iarnă amplasate pe stâlpii de iluminat, cele mai des întâlnite fiind traversele de becuri dintre stâlpii de iluminat.

Avantajat a fost, ca de obicei, centrul urbei. Astfel, fiecare copac de pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza a fost „îmbrăcat” în şiruri întregi de beculeţe în culori arctice – albastru şi alb, iar pe esplanadă au fost montate candelabre, alături de şiraguri luminoase de beculeţe. De asemenea, pe străzile oraşului au fost amplasate, ici-colo, traverse de becuri între stâlpii de iluminat public, dar şi sfere de becuri. S-au mai montat în oraş, tot în spiritul sărbătorilor de iarnă, o serie de alte obiecte ce compun instalaţia de iluminat nocturn: perdele de lumini, feştile, fulgi de nea etc. Din păcate, o zonă importantă a urbei, respectiv cea cunoscută sub numele “Oraşul de Jos” – unde se află şi Centrul Istoric, nu a fost împodobită mai deloc de către municipalitate pentru sărbători.

“În acest an nu s-au achiziţionat obiecte decorative de iarnă pentru iluminatul nocturn al oraşului de sărbători şi aceasta din motive financiare. Pot să vă spun, însă, că ne-am descurcat şi cu ce am avut la dispoziţie şi doar am înlocuit, ici-colo, beculeţele arse sau acele segmente de instalaţii ce nu au mai putut fi remediate. Oraşul a fost acoperit în mare măsură cu ornamente de iarnă şi sperăm să le placă slătinenilor”, a declarat Marian Puşcaşu, director al Serviciului de Iluminat Public Slatina.

“Nu prea e atmosferă…”

În vreme ce unii slătineni par satisfăcuţi de cum arată oraşul de sărbători, alţii sunt dezamăgiţi.   Iuliana Mateescu, de exemplu, este mulţumită pentru modul cum a fost împodobit oraşul pentru Crăciun şi Revelion, deşi recunoaşte că se putea face mai mult.

“Mie îmi place cum a fost împodobit oraşul de iarnă. Mai ales în centru – e frumos, sunt multe lumini, păcat că nu prea e atmosferă, cred că se putea face mult mai mult. Şi bulevardul (Alexandru Ioan Cuza, n.a.) arată frumos cu toate acele luminiţe, te plimbi de drag pe aici. În rest e cam sărăcăcios în oraş, sunt cam puţine lucruri din acestea cu lumini sau, poate, mi se pare mie. În general însă, să ştiţi că mie îmi place”, a spus aceasta.

Andrei Duţu şi Marius Drăghici sunt dezamăgiţi de cum oraşul a fost pregătit pentru sărbătorile de iarnă şi spun că Slatina nu înseamnă doar o singură stradă din centrul urbei.

“În Slatina sunt doar două locuri care arată cât de cât cum trebuie pentru o asemenea perioadă: esplanada şi bulevardul A.I. Cuza din centru, dar în rest e jale. Se vede o lipsă mare de interes şi nu înţelegem de ce. Şi-aşa oraşul ăsta este <<mort>> mai tot anul, măcar acum se putea face ceva frumos care să te scoată din casă. Dar nu prea e aşa. Aceste sărbători sunt doar o dată pe an şi cred că Primăria ar fi trebuit şi sigur ar fi putut să facă ceva diferit de anul trecut, aşa cum fiecare oraş care se respectă procedează: încearcă să vină cu ceva nou de la un an, la celălalt. Duceţi-vă în centru – pe esplanadă, unde ar fi trebuit să fie Orăşelul Copiilor, şi veţi vedea că acesta nu există practic! Sunt doar câţiva vânzători rătăciţi şi un mic carusel cu maşinuţe - atât. E linişte de mormânt acolo, nici nu zici că vin sărbătorile de iarnă, Crăciunul, Revelionul - nimic! Păcat”, au spus cei doi prieteni.
 

Mai puteţi citi din acelaşi ciclu:

FOTO-VIDEO Aradul, împodobit cu două milioane de beculeţe

FOTO Un ren de-al Moşului s-a pierdut la Bistriţa. Cum arată municipiul gătit de Crăciun

 

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri