Explicaţia şefului Gărzii Naţionale de Mediu, dat afară din curtea unui centru de colectare: „Eram în drum spre cascada Bigăr. Fumul se vedea din şosea“

0
0
octavian berceanu in control la slatina

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a fost acuzat, într-o transmisiune live pe Facebook, de control abuziv şi a fost dat afară din curtea unui centru de colectare a fierului vechi din Slatina. Ce căuta acolo şi ce se întâmplă în continuare.

Un controversat om de afaceri din Slatina a transmis, miercuri-dimineaţă, 9 iunie 2021, o intervenţie a şefului Gărzii Naţionale de Mediu, acuzându-l pe acesta de control abuziv. Octavian Berceanu, şeful GNM, căuta de fapt o topitorie, după ce, aflat în drum către cascada Bigăr, a observat din drumul european E 574 un fum greu în zona industrială a Slatinei şi a decis să investigheze sursa acestuia. A ajuns din greşeală în curtea unui centru de colectare a fierului vechi controlat de omul de afaceri Florin Orodel, centru care se află gard în gard cu topitoria. Orodel s-a arătat scandalizat de vizita comisarilor de mediu, le-a adresat acestora injurii, după care a pornit o transmisiune pe unul dintre conturile de Facebook pe care le administrează, respectiv Casa Oltenească Slatina, numindu-i pe comisari „nişte vagabonzi veniţi de la Bucureşti“. 

„Domnul n-are nicio legătură cu societatea respectivă (n. red. - societatea care colectează deşeuri), e domnul din umbră care se ocupă de societate, n-are nicio calitate în cadrul societăţii respective, dar ne-am nimerit când încărca un camion cu fier echi. Noi aveam treabă fix cu nişte emisii de substanţe, fum. Le-am văzut ca orice cetăţean, din drum, şi am acţionat, era normal, sunt şeful Gărzii de Mediu, a trebuit să văd de unde e şi am chemat corpul de control. Eram în drum spre cascada Bigăr, dar fumul se vedea din şosea şi era normal să mă autosesizez. Nu era vorba de o sursă mică şi erau nişte instalaţii acolo, era un fum degajat într-un proces tehnologic“, a declarat Berceanu, pentru „Adevărul“. 

Slătineanul în curtea căruia au ajuns iniţial comisarii a fost, spune şeful Gărzii Naţionale de Mediu, mult mai agresiv decât s-a văzut în transmisiunea video.

„Pur şi simplu a început să se agite, să urle, să strige, drept pentru care am sunat la 112, cred că i s-a şi aplicat o sancţiune pe tema asta, a început să înjure foarte urât, să zică de instituţiile statului, ce face, ce nu face el cu ele, mult mai mult decât s-a văzut, şi asta a fost“, a explicat Berceanu.

„Nu eram într-o acţiune de control, doar voiam să vedem de unde iese fum“

Cât despre cum s-a ajuns la această situaţie, oficialul GNM a explicat că a pornit, alături de colegul său, în căutarea societăţii de unde se vedea fumul.

„Am văzut că iese fum şi întrebam care-i intrarea în curtea de unde iese fum, erau vecinii lui, doar că nu vedeam intrarea, nu era uşor vizibilă, era o curte închisă. Am văzut că e zid şi este în curtea cealaltă, am zis – Perfect! – ne-am legitimat, nu eram într-o acţiune de control, doar voiam să vedem de unde iese fum ca ulterior colegii să vină să facă un control acolo. Controlul e în desfăşurare acum. Doar că domnul am înţeles că avea ceva camion la încărcat cu fier şi era foarte agitat, de ce îl sâcâim noi exact când încarcă. Absolut nicio treabă n-aveam cu el, dar probabil n-avea tot ce-i trebuie la camionul ăla“, a detaliat şeful Gărzii.

Pe de altă parte, reprezentanţii topitoriei au avut o atitudine situată la polul opus. I-au invitat pe comisari în curtea societăţii şi le-au explicat întregul proces. 

„Era vorba de emisii industriale, un fum care nu provine de la arderi de mase vegetale şi am zis că e anormal fumul respectiv, fumul era degajat din curtea de lângă, dintr-un proces tehnologic, omul de lângă ne-a şi explicat procesul tehnologic, a avut deschidere, ne-a explicat, n-a fost nicio problemă. Sănătate şi la revedere, de restul se ocupă colegii de la garda de mediu din judeţul respectiv“, a mai precizat Octavian Berceanu. 

În urma şefului Gărzii Naţionale au venit trei echipe de control de la Comisariatul Olt al GNM. Una a controlat exact topitoria vizată de Octavian Berceanu, Turncomserv S.R.L., comisarii aplicând o amendă de 15.000 lei pentru eliberarea de noxe în atmosferă, o altă echipă a controlat o societate din aceeaşi zonă, Electrocarbon S.A., şi aici aplicând o amendă de 15.000 lei pentru aceleaşi deficienţe, iar o a treia echipă a făcut verificări chiar la centrul de colectare a materialelor feroase şi neferoase deţinut în fapt de afaceristul supăart, însă concluziile acestui din urmă control nu au fost disponibile până la ora redactării articolului.

Florin Adrian Orodel a fost, în ultimul deceniu, cercetat de mai multe ori pentru evaziune fiscală. Ultima dată, în martie 2017, a fost şi reţinut într-un dosar cu un prejudiu de 14 milioane lei, fiind la scurt timp plasat sub control judiciar. Anul acesta a ajuns, de asemenea, în atenţia opiniei publice atunci când, tot pe Facebook, şi-a acuzat fosta parteneră, asistent medical de profesie, că fură materiale sanitare de la locul de muncă, prezentând în acest sens mai multe fotografii cu presupusele materiale furate de la spitalul din Slatina. Femeia a cerut atunci ordin de restricţie împotriva lui.

Vă recomandăm şi:

UPDATE Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a fost dat afară din curtea unei societăţi din Slatina. „Nişte vagabonzi de la Bucureşti!“ VIDEO

Şeful Gărzii de Mediu: În Europa neutralizarea deşeurilor costă 500 dolari, la noi costă 20-50 de euro

Romsilva: „Cascada Bigăr se va regenera în timp”. De ce nu au fost luate măsuri de prevenire a prăbuşirii

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri