Acuzaţii grave despre invitaţii emisiunii „România 9“, difuzate la TVR: „Primesc între 6.000 şi 8.000 de euro per apariţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a anunţat că a solicitat Curţii de Conturi să desfăşoare un control la TVR. Ştirbu spune că ar avea informaţii potrivit cărora televiziunea publică ar cheltui sume exorbitante pentru plata invitaţilor, sume pe care preşedintele-director general al instituţiei ar refuza să le facă publice.

Gigel Ştirbu, vicepreşedinte PNL şi preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor, a declarat vineri, 22 februarie 2019, la Slatina, că a făcut o plângere la Curtea de Conturi pentru verificarea unor aspecte financiare legate de activitatea TVR. Ştirbu spune că, în ultimele luni, pe adresa comisiei au venit constant informaţii despre sumele exorbitante cheltuite pentru plata diverşilor invitaţi în emisiuni, despre bugetele enorme pentru evenimente ca „Cerbul de Aur“ etc.

„De aproximativ 4-5 luni de zile suntem bombardaţi cu foarte multe informaţii cum că în televiziunea publică există următoarea situaţie: cheltuielile care se fac nu au avizul Consiliului de Administraţie, sunt nişte cheltuieli exorbitante cu anumite proceduri pe care televiziunea publică, în calitatea ei de furnizor de informaţie, ar putea să le facă. Vă dau câteva exemple: (...) invitaţii, nu colaboratorii, cu toate că şi colaboratori dac-ar fi, ar fi exorbitantă suma – invitaţii care participă în mod constant la emisiunea „România 9“ , un talk-show la o oră de maximă audienţă, şi cu o audienţă foarte slabă, primesc sume între 6.000 şi 8.000 de euro per apariţie. Noi ştiam că pe lună, dar informaţiile care ne-au parvenit în ultimele zile sunt că primesc între 6.000 şi 8.000 de euro per apariţie“, a spus Ştirbu, menţionând că preşedintele-director general Doinea Gradea a fost invitată la audieri în cadrul comisiei, pentru a răspunde tuturor reclamaţiilor.

Gigel Ştirbu (foto jos) afirmă că nu doar invitaţii talk-show-ului amintit ar fi plătiţi regeşte, ci, ocazional, şi artiştii şi celebrităţile care semnează ocazional câte un contract cu Televiziunea Română.

„Cheltuielile care s-au făcut cu Festivalul Naţional „Cerbul de Aur“, aproximativ 2,5 milioane de euro, din punctul nostru de vedere sunt exorbitante. Toţi, dar absolut toţi artiştii, au primit dublul onorariului pe care-l percep în mod constant. Dacă pentru 35 de minute de recital un cântăreţ primeşte 7.000 euro sau 10.000 euro, televiziunea publică a plătit 25.000 euro. Cei doi co-prezentatori au primit 70.000 euro pentru două zile. 70.000 euro! Scenotehnica a costat 300.000 euro, închirierea scenei a costat 70.000 euro, paza, nu vă spun, că vă cruciţi“, a mai spus deputatul, care a susţine că Doina Gradea a invocat anumite clauze confidenţiale din respectivele contracte pentru a nu da un răspuns concret întrebărilor puse de deputaţi.

gigel ştirbu la slatina

„Eu i-am spus, şi colegii mei din comisie i-au comunicat că, totuşi, sunt bani publici. Vă aduc la cunoştinţă că din 2018 este (n.r. - TVR) finanţată exclusiv din banii contribuabililor, nu se mai plăteşte taxa radio-TV, banii celor două instituţii vin de la bugetul de stat. I-am explicat doamnei care vine din mediul privat că, totuşi, e o instituţie a statului şi cetăţenii trebuie să ştie ce se-ntâmplă cu banii lor. Ne-a explicat, iar, ce v-am spus mai devreme. Dacă o persoană juridică, o firmă, câştigă un drum pentru o autostradă sau un drum naţional, noi nu putem afla cu cât a fost adjudecat, dacă ne spune că există o clauză de confidenţialitate pe banii noştri?!“, a prezentat deputatul firul discuţiei, care tot nu s-a încheiat cu furnizarea informaţiilor solicitate. Ba, mai mult, şi la o solicitare de informaţii în baza legii 544/2001 răspunsul şefei TVR către preşedintele comisiei parlamentare ar fi fost acelaşi.

Miercuri, 20 februarie 2019, în plenul Camerei Deputaţilor s-a aprobat hotărârea înfiinţării unei comisii de anchetă a activităţii TVR, hotărâre votată şi de majoritatea aflată la putere – „şi spre surprinderea mea au fost de acord, ca atare şi actuala formulă de guvernare  şi actuala majoritate politică a înţeles că această conducere trebuie să plece“, a mai spus deputatul -, iar deputatul PNL ar fi cerut de asemenea Curţii de Conturi să desfăşoară în instituţia publică un control. „Eu am făcut o solicitare Cuţii de Conturi a României să verifice aceste aspecte cu celeritate, în perioada imediat următoare“, a mai spus Gigel Ştirbu.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite