Un austriac a venit să joace teatru la Sibiu şi n-a mai plecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wolfgang Kandler se simte foarte bine la Sibiu
Wolfgang Kandler se simte foarte bine la Sibiu

Wolfgang Kandler este actor al Secţiei germane a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Îl puteţi vedea jucând în această perioadă în spectacolul „Some Girls” după Neil LaBute, în regia lui Radu Nica.

CITEŞTE ŞI:

Petra Keresztes moderează Festivalul Ars Hungarica la Sibiu

Liliana Popescu duce fotografia sibiană în lume

Wolfgang Kandler a terminat studiile în Austria în 2007, pe vremea când Sibiul era Capitală Culturală a Europei, şi un an mai târziu a ajuns să lucreze în oraşul de pe Cibin. Înainte de asta a lucrat pentru o scurtă perioadă de timp la Volkstheater din Viena şi în cadrul Festivalului din Reichenau. Legătura cu Sibiul i-a făcut-o marele Caragiale. A jucat într-o coproducţie intitulată „Toamna de comedie austriacă”. Wolfgang Kandler l-a jucat tocmai pe Rică Venturiano. „Mi-a fost greu la început să joc într-un spectacol semnat Ion Luca Caragiale în limba germană. Eu am încercat tot timpul să-i ofer adevărata lui valoare şi am căutat în textele de Caragiale să cuprind în jocul meu tipicul românesc. Mentalitatea tipic românească. Eu văd o diferenţă între ceea ce este specific românsc pe scenă şi în viaţă. La personajul lui Rică Venturiano spre exemplu ceea ce mi-a sărit în ochi din primul moment a fost cât de descurcăreţ este. Referitor al tipul românesc am observat că românii în general nu se aruncă cu capul înainte într-o anumită chestie ci fac multe lucruri mărunte în jurul acelei probleme, lucruri care într-un final duc tot la rezolvarea problemei”, spune Wolfgang Kandler. Directorul Constantin Chiriac l-a remarcat şi i-a propus să devină actor cu acte în regulă al teatrului sibian. “Visul unei nopţi de vară” a fost primul lui spectacol la Sibiu. În prezent Wolfgang Kandler poate fi văzut jucând în nu mai puţin de nouă spectacole ale teatrului din Sibiu.

Erou între „Nişte fete”

În această perioadă Wolfgang Kandler poate fi văzut jucând în noul spectacol al Teatrului Naţional “Radu Stanca” - “Some Girls” după Neil LaBute, în regia lui Radu Alexandru Nica. În spectacol Wolfgang are unul dintre cele mai importante roluri. “A fost interesant când a trebuit la început să ne dăm seama dacă personajul meu este un nesimţit adevărat, un tip execrabil, sau nu. A fost chiar o dezbatere între băbaţi şi femei pe această temă. Şi din toată această discuţie a fost foarte simplu până la urmă să găsim evoluţia acesui personaj. Într-un spectacol niciodată un personaj nu este rău sau bun, ci fiecare are un motiv pentru a fi într-un fel sau altul. Mă bucur totuşi că într-un final spectacolul este unul reuşit, care ţine publicul în suspans şi oferă surprize publicului. “Some Girls” începe ca un spectacol uşor, lejer şi ia o întorsătură foarte serioasă într-un final”, mai spune Wolfgang Kandler.

Încă doi ani la Sibiu

Wolfgang Kandler crede că Sibiul este un oraş frumos şi îi place viaţa lui aici. Va mai sta cel puţin doi ani la teatrul din Sibiu. Şi are o sigură dorinţă. “Mi-aş dori ca la Secţia germană să avem un public mai numerous, la fel ca la celelalte spectacole ale Teatrului Naţional “Radu Stanca””, încheie Wolfgang.

Ce-i place:
„În general când merg acasă sunt un snowboarder înrăit. Este o pasiune a mea. Îmi mai place foarte mult pescuitul, în special pescuitul la muscă”, spune Wolfgang Kandler.

Ce nu-i place:
„Mă deranjează că sibienii sunt foarte departe de protejarea mediului şi colectarea selectivă a deşeurilor. Mă mai enervează cablurile atârnate aiurea de stâlpi pe stradă”, spune Wolfgang Kandler.

Spectacolul de astă seară nu este recomandat tinerilor sub 16 ani. Foto: TNRS


Cum te simţi la Sibiu?
La Sibiu mă simt destul de bine în general. Mă simt sigur şi ocrotit.

Cât de des mergi acasă?
Cam de două ori pe an, cel mai des de Crăciun şi de Paşte. Asta şi pentru că-mi place atât de mult la Sibiu şi mă simt bine.

Care este spectacolul tău preferat din cele aflate acum în repretoriul Teatrului „Radu Staca”?
Este foarte greu să aleg doar unul, nici nu pot alege doar unul pentru că sunt multe spectacole deosebite şi nu le poţi compara. Îmi place foarte mult „Faust” de Silviu Purcărete, îmi mai place „Puricele în ureche” şi „Hess”. Nu pot să fac diferenţă între acestea cel puţin.

Născut: 20 mai 1982, Tamsweg
Studii: Conservatorul „Franz Schubert” din Viena
Familie: necăsătorit

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite