Sibiu: Spectacolul „Shoah. Versiunea Primo Levi“, reluat după doi ani de pauză, de Ziua Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul va fi prezentat luni, de la ora 19.00
Spectacolul va fi prezentat luni, de la ora 19.00

Actorii Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu va comemora Ziua Holocaustului prin programarea după mai bine de doi ani a  spectacolului „Shoah. Versiunea Primo Levi” în regia lui Mihai Măniuţiu. Evenimentul va avea loc luni, 11 octombrie, ora 19.00 la sediul teatrului.

CITIŢI ŞI

Premieră: Atelier de teatru japonez,la Sibiu

Spectacolul de la Sibiu este o producţie după un scenariu dramatic de Mihai Măniuţiu, realizat după interviuri cu Primo Levi. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Marian Râlea, Mariana Mihu, Gelu Potzolli, Diana Fufezan, Pali Vecsei, Codruţa Vasiu, Cristina Stoleriu, Maria Anuşcă, Irina Deak, Laura Ilea, Dana Maria Lăzărescu, Gabriela Neagu, Veronica Popescu, Cristina Ragos, Dana Taloş, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru şi Viorel Raţă.

"Shoah" se desfăşoară cu numai 46 de spectatori, care iau loc pe scenă, într-un singur şir de scaune, de jur-împrejurul spaţiului de joc închis precum o cameră. Această producţie de teatru a fost montată cu prilejul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană 2007, în cadrul proiectul "Trilogia Evreiască".

„ Manifestările organizate cu acest prilej comemorativ, printre care se înscrie şi spectacolul cu această temă - SHOAH - al Teatrului Naţional „Radu Stanca” reprezintă nu numai un act de cultură, dar în mod special de educaţie, mai ales a tinerei generaţii,care trebuie să ştie, să înţeleagă şi să militeze pentru ca pe viitor asemenea act de barbarie şi genocid să nu se mai repete cu nimeni“, a declarat Otto Deutsch, preşedintele comunităţii evreieşti din Sibiu.

„Shoah“ este un cuvânt ebraic cu sensul de dezolare/ distrugere totală. Cercetătorii evrei au început să prefere acest termen celui de Holocaust deoarece acesta şi-a pierdut din semnificaţie prin utilizarea excesivă.

Primo Levi (1919 – 1987) este un chimist italian născut la Torino într-o familie evreiască liberală. Pentru că era evreu a fost trimis într-un lagăr de lângă Modena, ai cărui prizonieri au fost transportaţi la Auschwitz în februarie 1944; din cei 650 de evrei italieni din grupul lui, doar 20 mai trăiau 11 luni mai târziu, când lagărul a fost eliberat de Armata Roşie.  După eliberare, ca să ajungă înapoi la Turin, Levi a trebuit să călătorească prin Rusia, România, Ungaria, Austria şi Germania. A început să scrie imediat după întoarcerea în Italia. Lagărul „m-a transformat în scriitor” spune el: „Aveam o nevoie stringentă să scriu. Nu doar ca o datorie morală, ci ca nevoie psihologică”.

Primo Levi a murit, cel mai probabil, sinucigându-se, din cauza depresiei de care suferea şi a spaimei de a-şi pierde memoria. Levi nu şi-a îndepărtat niciodată de pe braţ numerele tatuate la Auschwitz. După moarte, aceleaşi cifre 174517 i-au fost gravate pe piatra de pe mormânt.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite