Protest la Sibiu faţă de schimbarea modului de calcul al taxei de salubrizare, care duce la majorări FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibienii s-au adunat în Piaţa Mare din Sibiu pentru a-şi arăta nemulţumirea                                                     FOTO: Captură video Facebook/Ora de Sibiu
Sibienii s-au adunat în Piaţa Mare din Sibiu pentru a-şi arăta nemulţumirea                                                     FOTO: Captură video Facebook/Ora de Sibiu

Zeci de sibieni au ieşit în stradă, duminică după amiază, pentru a protesta faţă de schimbarea modalităţii de calcul pentru taxa de salubrizare, care ar urma să nu mai fie plătită în funcţie de numărul de membri ai unei familii, ci pentru fiecare adresă. Protestatarii consideră incorect ca familiile singure şi cele formate din puţine persoane să plătească la fel ca familiile numeroase.

Mobilizarea la protest a fost făcută pe reţelele sociale, sibienii fiind invitaţi la „o plimbare” în Piaţa Mare din Sibiu. 

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că modul în care este calculată taxa de salubritate este schimbat, iar în urma acestei decizii unii dintre ei ar urma să plătească facturi de trei ori mai mari. 

„Dorim să plătim în funcţie de numărul celor din familie, nu pe apartament sau pe casă”, a declarat una dintre protestatare.

La faţa locului au fost mobilizaţi şi jandarmi, care au solicitat oamenilor să păstreze distanţa fizică. 

În paralel, nemulţumiţii au deschis şi o petiţie care a fost semnată de peste 2200 de persoane care nu vor modificările care ar duce la majorarea taxei. 

Operatorul de salubritate din Sibiu, compania SOMA a exprimat, anterior protestului, un punct de vedere cu privire la propunerea de Regulament de taxă de salubrizare lansată  în consultare publică de Primăria Sibiu.

Conform documentului citat, SOMA nu are în atribuţii şi nici nu are competenţe conferite de lege în redactarea şi modificarea Regulamentelor care prevăd instituirea taxelor de salubrizare si nu poate solicita majorarea sau diminuarea taxelor, iar în temeiul Legii Salubrizării nr. 101/2006 si a Legii 51/2006, competenţa exclusivă a emiterii si a aprobării Regulamentului de taxa de salubrizare revine consiliilor locale. 

„Dorim să ne delimităm de polemica recent apărută în spaţiul public, SOMA nefiind parte a acestui proces. Mai mult, intenţionăm să nu ne lăsăm implicaţi în acest proces de dezbatere, lăsând spaţiul la dispoziţia celor in drept: autorităţile locale si cetăţenii”, precizează reprezentaţii operatorului.

Protestul din centrul Sibiului s-a încheiat fără incidente.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite