Articol publicitar

Cinema imersiv la Astra Film Festival: viitorul e azi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, AFF revine cu a doua ediţie a secţiunii intitulate „Viitorul e azi“, special dedicată noilor formate de documentar. Publicul festivalier va avea ocazia să vizioneze o selecţie amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar şi proiecţii special prezentate în cinematograful dom, în cel mai variat şi bogat program de cinema virtual, o experienţă unică în România.

În domeniul realităţii virtuale şi al videoului 360 noutăţile constau, pe lângă dezvoltarea sistemelor mai eficiente şi accesibile, în diversitatea şi utilitatea aplicaţiilor acestor tehnologii inovatoare în lumea reală. Aceste noi tendinţe vor putea fi experimentate în cadrul AFF.

 WebVR, cea mai nouă inovaţie tehnică din domeniul realităţii virtuale

Scopul aplicaţiilor WebVR este de a simplifca accesul publicului la experienţele de realitate virtuală, indiferent de dispozitivul de vizualizare pe care îl au la îndemână, cască sau mijloace specifice jocurilor video. Trei filme sunt incluse în programul WebVR: Deprogrammed, care oferă perspectiva extremismului  în trei cazuri diferite, transpunând spectatorul într-un peisaj virtual care se îngustează treptat odată cu gradul de îndoctrinare; vizitarea pieţei Dizengoff din Tel Aviv, care nu mai există azi, este posibilă în Tzina: Simfonia dorinţei; o experienţă care estompează linia dintre lumea sălbatică şi cea virtuală, perspectiva unei ursoaice grizzly care trăieşte în Parcul Naţional Banff din Rockies Canadian, în Ursul 71.

Realitatea virtuală utilizată de jurnalişti şi ONG-uri la AFF

Realitatea virtuală este utilizată astăzi în diverse domenii, de la arhitectură,  modă, educaţie, medicină, până la afaceri, domeniul militar, jurnalism sau ONG-uri. Tehnologia video-ului 360 este abordată de nenumărate agenţii de presă, pentru ştiri, reportaje sau transmisiuni live, pentru o optică mai obiectivă asupra evenimentelor şi atragerea publicului tânăr. Visul lui Bashir prelucrează povestea reală expusă prin animaţie, a unui tânăr de 14 ani împuşcat de un lunetist care visează să joace baschet. Cei strămutaţi  abordează poveştile a trei copii, supravieţuitori de război, provenind din locaţii diferite, despre viaţa lor de după război. La Auschwitz recreează prin intermediul realităţii virtuale experienţe şi momente din trecut.

astra

Tematicile WebVR din programul festivalului implică şi subiecte de actualitate în peisajul lumii contemporane ca protecţia mediului înconjurător (Din adâncul albastrului), incluziune socială (Dragostea bunicii), drepturile femeii (Femei în mişcare), violenţa domestică (Scrisoare către tatăl meu) sau posibilitatea observării unui peisaj exotic şi vibrant, cu o selecţie de producţii VR din Kenya (Fructele din Nairobi şi O avertizare), Senegal (Celălalt Dakar) şi Ghana (Spirit Robot).

Producţii VR româneşti

Anul acesta programul de realitate virtuală va include şi trei producţii autohtone, punând România pe harta experimentelor VR: mărturia unuia dintre puţinii supravieţuitori ai crimelor masive din 23 ianuarie 1941 conduse de membrii Gărzii de Fier în Pădurea Jilava, în Masacrul de la Jilava; Tovarăşul AI aduce în percepţia spectatorilor primul robot spion creat în era comunistă din România 1979, iar campania Vodafone Vezi în viitor ilustrează potenţialul de a imagina meseriile viitorului.

Cinematograful-dom revine la AFF

În al doilea an consecutiv, publicul spectator de la AFF are ocazia specială de a viziona filme 360 pe un ecran în formă de cupolă, care dau spectatorului senzaţia participarii directe în film. Programul oferă o selecţie de proiecte unice care propun o călătorie dincolo de limitele realităţii, la intersecţia dintre tehnologie şi artă. O colaborare dintre pictori, fotografi şi animatori digitali prezintă un nou mod de a experimenta arta în Samskara, Art universe şi Cercurile Timpului şi Jocul. Teme muzicale clasice sau amestecuri eclectice (Muzica din Cosmos - un Concert Vizual şi Călătoriile lui Jules Verne), dar şi dansul, tangoul clasic sau cu diferite influenţe (Tango 360), vor putea fi apreciate în producţii de excepţie în cupola din Piaţa Mare. Documentarele full-dome vor încerca să răspundă la câteva întrebări din realitatea actuală: vom putea vreodată să comunicăm cu alte civilizaţii? (Hello Earth), poate un super-vulcan sa erupă in timpul nostru? (Supervulcanii), ce se petrece în timpul unei tornade solare? (Superfurtuni Solare), se poate cartografia cu precizie galaxia noastră? (Călătoria spre cel mai distant Soare), ce înseamnă să trăim în lumea interconectată de astăzi? (Pământul habitat), Putem detecta asteroizii înainte de a ajunge pe Pământ? (Aterizând), Care este misterul orhideelor? (Darwin si orhideele misterioase).

“De 24 de ani, AFF este o platformă conectată la ultimele inovaţii tehnice din domeniul filmului documentar. Având în vedere succesul înregistrat anul trecut, ne-am dorit ca şi ediţia de anul acesta să aducă publicului cinefil o experienţă cinematografică de calitate, cu o selecţie a celor mai noi producţii full-dome, VR sau video 360”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

image

Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film

Cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, al Uniunii Europene – prin programul Creative Europe – Media şi al Centrului Naţional al Cinematografiei

Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu

În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Ambasada Elveţiei în România, Cinetic, Refresh, Habitus

Partener digital: Urby

Sponsor oficial: Construcţii SA

Sponsori: Romgaz, Electrica, Banca Transilvania, Takata, Aqua Carpatica, Happy City, HBO, Cinelab, Swiss Sponsors’ Fund

Maşina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR, Europa FM, HotNews, Revista 22, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Recorder, Iqads, Filmtett, Thinkout of the Box, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu

Sibiu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri