„Sita de ceară”, cartea la a cărei lansare au fost prezenţi şi eroii ei, prezintă o altfel de monografie a Ardudului şi Beltiugului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La lansarea cărţii au fost prezente şi o parte din personajele din carte - foto: Adrian Caraba
La lansarea cărţii au fost prezente şi o parte din personajele din carte - foto: Adrian Caraba

Cartea însumează poveşti din viaţa cotidiană de altădată a oamenilor locurilor, din toate naţionalităţile existente în zonă: români, maghiari, svabi, ceangăi, romi.

Profesorul universitar doctor George Achim a reuşit să umple, cu lansarea cărţii sale „Sita de ceară” sala de evenimente a primăriei Ardud. I-au fost aproape consilieri judeţeni, oameni de cultură, primari, dar şi oameni simpli, unii dintre ei chiar personaje ale cărţii.

Volumul de 500 de pagini este o antologie de texte culese de la oameni a căror poveste de viaţă este o pagină de istorie, o istorie nescrisă până azi, când profesorul George Achim a strâns-o în acest volum. Demersul său pentru realizarea acestui material care este considerat unul ştiinţific a pornit în urmă cu mai multe luni, când a înaintat propunerea sa autorităţilor locale sătmărene.

„Tot ne gândeam unde să realizăm o astfel de cercetare de teren în Satu Mare. Am ajuns la concluzia că ar fi cel mai bine să venim în aceste zone, zona Ardud, Beltiug pentru că putem să găsim atât români, unguri, svabi, oameni care pot să vrbească despre imaginea evreului din aceste zone, despre romi, despre meşteşuguri populare şi am fost încântaţi că primarii au acceptat această lucrare”, a afirmat  Robert Laszlo, directul Direcşiei Judeţene pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Realizarea cărţii a reprezentat o muncă grea, atât cercetare de teren cât şi muncă tehnică. În urma ei s-a căscut această monografie a zonei Ardud-Beltiug, una construită din poveştile oamenilor, fără nici o cizelare a unor foruri superioare oamenilor de rând care ar putea fi deranjate de anumite părţi ale istoriei.

„Munca lor a adus la lumină o mulţime de lucruri şi fapte neştiute sau parţial ştiut, dar pe viitor ar fi rămas total ascunse dacă nu era această iniţiativă, dacă această carte nu se năştea şi oferea pentru generaţiile viitoare o serie de documente adunate prin declaraţiile intervievaţiilor. Este o carte document, o monografie altfel decât cele obişnuite care se bazează pe izvoare scrise, aceasta este o monografie a Ardudului şi Beltiugului rezultată din declaraţiile orale obţinute de domnul profesor şi echipa sa într-un mod uman, pentru că au ajuns la sufletul celor au fost intervievaţi şi ei şi l-au deschis fără să ascundă sau să cenzureze ceva din amintirile lor.”, a afirmat şi primarul Ovidiu Duma

Munca echipei nu a fost uşoară şi poate fi considerată una contra timp, pentru că cei care au ajuns eroi cu poveştile lor sunt persoane care au o anumită vârstă. Unul dintre aceştia, povesteşte autorul, a decedat chiar în ziua în care era programat interviul, profesorul George Achim întârziind o jumătate de oră la interviu, interval în care personajul s-a stins din viaţă. De la strângerea informaţiilor şi până în prezent şi alte personaje din carte s-au stins din viaţă.

„Foarte rar se întâmplă ca la o lansare de carte să fie prezenţi şi eroii. Vorbeam cu domnul Curpaş că noi, în goana noastră, am fost prin Ardud şi Beltiug de mii de ori, am văzut case, oameni, maşini, biserici, primăria, oameni chiar, dar niciodată nu am văzut povestea, nu am simţit sufletul acestor localităţi. Ca să sondezi imaterialul în primul rând îţi trebuie instrumente ştiinţifice exacte ca din firele acestei poveşti să se poată face o ţesătură”, a declarat şi scriitorul Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare

Scriitorul a ţinut să îşi felicite în primul rând echipa cu care a lucrat, masterande şi doctorande a căror proiecte le coordonează, oameni care au dus în spate munca tehnică şi de birou, interviurile aparţinându-i în totalitate.

„Cei prezenţi mi-au făcut onoarea să spună că acest material poate fi suspus criteriilor performanţei. Deci avem o mică performanţă de natură intelectuală pe care am realizat-o. Discuţiile efective cu oamenii reprezintă o anumită tehnică de abordare care nu este la îndemâna fiecăruia, e destul de dificilă, îţi trebuie o anumită experienţă, cunoaşterea istorie, cunoaşterea locurilor, de aceea interviurile nu au putut fi realizare decât de mine, care am experienţa necesară şi cunoaşterea necesară de a face aceste interviuri. Dar aceasta e doar partea intelectuală, apoi vine partea cealaltă, ele trebuie transcrise redactate, corectate şi o carte se face printr-un efort tehnic şi de voinţă cu totul ieşit din comun, de aceea nu toate componentele echipei iniţiale au rezistat, au rămas şase fete, patru dintre ele fiind aici.”, a afirmat autorul George Achim.

Cartea va avea parte de o lansare şi în comuna Beltiug, parte a cărţii, de unde autorul a adunat eroi pentru poveştile sale, localitatea fiind recunoscută în special pentru comunitatea de svabi puternică.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite