Idee de afaceri a unui tânăr de 27 de ani din Satu Mare: plantaţie de zmeură cu 1.500 de euro de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Danco lucrează la primărie, dar ar renunţa pentru o afacere proprie în agricultură FOTO Adrian Caraba
Florin Danco lucrează la primărie, dar ar renunţa pentru o afacere proprie în agricultură FOTO Adrian Caraba

Florin Danco a înfiinţat o plantaţie de zmeură pe o suprafaţă de 16 ari şi se află în primul an în care experimentează agricultura. Doreşte să crească suprafaţa cultivată, iar producţia s-o direcţioneze către cofetării.

Florin Danco este un tânăr de 27 de ani, consilier personal al primarului din comuna Tarna Mare, o localitate din nordul judeţului Satu Mare, la graniţa cu Ucraina, aflată la o distanţă de aproximativ 70 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ.

„Mereu mi-am dorit să fac ceva mai mult, să construiesc ceva, să al meu, să fac bani. Mereu căutam să lucrez ceva după orele de muncă”, povesteşte Florin.

Sătmăreanul a luat-o încetul cu încetul, în limita posibilităţilor, axându-se pe ceea ce avea pe lângă casă.

„Am aplicat pentru un proiect de 1.500 de euro pe an pentru agricultură. Am pus o plantaţie de zmeură pe o suprafaţă de 16 ari. Am luat terenul în arendă de la părinţi, am scris proiectul, am achiziţionat zmeura, am platat-o, am aranjat-o, am tuns-o, am pregătit totul să fie aşa cum trebuie pentru o astfel de cultură şi ca să le placă celor care vor veni în control pentru a vedea cum am investit banii, pentru a putea să-mi ramburseze”, explică Florin Danco, despre cum a pornit afacerea.

plantatie zmeura

Butaşii de zmeură i-a cumpărat cu acte, să poată fi eligibil şi deja prima producţie a apărut. Aceasta nu este foarte mare, fiind primul an, dar e suficientă cât să îl motiveze să continue munca.

„Vreo şase kilograme de zmeură am vândut de la prima culegere. E 20 de lei kilogramul la poartă şi este foarte căutată. Deja m-au căutat persoane din zona asta care au cofetării şi care au zis că se oferă să îmi cumpere toată producţia pe care o voi avea, atât anul acesta cât şi în viitor. Acum am avut puţin, că a fost primul an, o să mai strâng câteva kilograme, dar din anul trei va fi deja mai multă şi se va simţi şi financiar”, povesteşte Florin Danco, despre prima sa interacţiune cu comerţul.

Danco are de gând să se extindă, să mai ia în arendă pământ, de pe la părinţi şi neamuri.

Spune că nu se gândeşte să renunţe la locul de muncă de la primărie, pentru că este principala sa sursă de venit, dar că, dacă afacerea va creşte atât de mult încât să nu se mai poată împărţi între cele două locuri, este dispus să demisioneze din postul de consilier. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite