Reşiţa: Frigul a umplut farmaciile de bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Frigul a umplut farmaciile de bolnavi
Reşiţa: Frigul a umplut farmaciile de bolnavi

Zilele friguroase au afectat sute de persoane sensibile, astfel că zeci de cărăşeni s-au internat şi au nevoie de tratamente. Peste 80 de persoane au ajuns la spital cu diagnostic de pneumonie sau viroză şi câteva sute de persoane au umplut cabinetele medicilor de familie.

Reşiţenii care sunt mai sensibili şi care au mici probleme de sănătate au fugit la farmacii pentru a-şi face provizii de medicamente. Mulţi merg direct în farmacii pentru a cumpăra medicamentele care omoară viruşii de sezon. „Am răguşit, îmi curge nasul şi strănut. Am început să şi tuşesc. Nu am mai mers la doctor. Am luat două zile Paracetamol, iar cum simptomele se menţin, am schimbat tratamentul. Acum iau Modafen şi Fervex”, a explicat Nada Bobic, o doamnă care a venit la farmacie pentru a-şi cumpăra medicaţia necesară. Această metodă este la îndemâna oricui, iar cum pentru răceli nu sunt necesare antibioticele, reşiţenii apelează şi la sfaturile farmaciştilor.
„Nu au venit foarte multe persoane la cabinet. Ar fi bine dacă ar face acest lucru. Mulţi se tratează cum ştiu şi au tentaţia de a lua antibiotice, ori acest lucru nu este indicat dacă simptomele prezintă o simplă viroză”, a spus Carmen Telescu, asistent medical al unui cabinet de medicină de familie.

Tratamentele naturiste nu trebuie uitate
Un efect benefic asupra organismului îl au ceaiurile cu lâmâie şi cu multă miere.  Acestea sunt recomandate, alături de medicamentele antigripale, de farmacişti. „Medicamentele pe care le putem vinde fără reţetă sunt antigripalele. Este solicitat Modafenul, Paracetamolul, Nurofenul sau Humex-ul. Şi vaccinul antigripal, dar şi vitamina C fac bine. În cazul în care cel care vine prezintă simptome severe, îl îndreptăm către un medic. Este bine să fie consultaţi şi de medici, mai ales dacă sunt probleme pulmonare”, a spus farmacista Dorina Ursulescu.

Primele victime ale frigului
În ultima săptămână, peste 820 de cărăşeni au fost afectaţi de viroze respiratorii, iar 275 de pneumonii. Pentru aproximativ 80 de persoane, situaţia a fost mai gravă, ele fiind internate în spital. „Cele mai multe cazuri de viroze au fost făcute de copii. Persoanele care s-au prezentat la medic acuzau dureri de gât, dureri de cap, strănutau, iar în unele cazuri era prezentă şi febra”, a declarat Clara Isac, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Tratamente străvechi pentru răceală:

1 USTUROIUL
Usturoiul constituie unul din cele mai recomandate remedii, iar cercetările stiintifice susţina acest mit. Un studiu efectuat recent  a demonstrat că un ingredient conţinut de usturoi şi care poate lupta împotriva viruşilor poate ajuta la reducerea simptomelor unei răceli, grabeşte perioada de vindecare şi chiar poate anula sansele de contaminare cu un alt virus.

2 ECHINECEEA
Un alt remediu este echinacea (eckin-a-sher), o floare salbatică provenită din America de Nord. Se spune ca indienii americani foloseau această plantă pentru o întreaga serie de boli, de la frisoane pana la muşcăturile de şarpe. Se crede ca echinacea influentează sistemul imunitar.

3. SUPA DE PUI
Supa de pui - penicilina evreiească - a apărut de-a lungul mai multor generaţii în comunitaţile de evrei deoarece aceasta era vazută drept tratament pentru toate tipurile obişnuite de raceală. O băutură fierbinte şi gustoasă, cum este supa de pui, ne face sa producem mai multa salivă, ceea ce inseamna că se elimină mai mult mucus. Acesta luptă împotriva bacteriilor şi viruşilor, deoarece mucusul este sistemul natural de aparare al organismului nostru.


4. Vitamina C
Vitamina C actionează ca un antioxidant, descoperind radicalii liberi din organism şi distrugându-i. Radicalii liberi sunt particule pe care le poti lua din atmosfera sau din fumul de tigara, ceea ce poate provoca mari schimbari moleculare în organism.Acestea pot accelera procesul de îmbatranire sau chiar pot provoca grave probleme medicale. Vitamina C poate prelungi viaţa. Un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge pe un eşantion de 20 de mii de persoane, a demonstrat faptul ca toţi cei care au consumat vitamina C în cantităti însemnate sunt mai puţin predispusi la bolile de inima sau cancer.
Experţii în medicina alternativă recomandă consumul de 1,5 pana la 4 grame de vitamina C chiar de la primele semne ale racelii.

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite