Piaţa imobiliară din municipiu suferă din cauza utilităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Reşiţei este singura zonă în care se mai fac tranzacţii imobiliare
Centrul Reşiţei este singura zonă în care se mai fac tranzacţii imobiliare

Reşiţenii preferă să stea la casă, dar lipsa canalizării sau a curentului electric în apropierea oraşului îi descurajează. Singurele tranzacţii pe piaţa imobiliară rămân cele cu apartamente din centrul oraşului, cel puţin până la elaborarea planului urbanistic zonal.

Experţii imobiliari din Reşiţa spun că oraşul pierde mult din cauza faptului că nu sunt zone rezidenţiale ca în altă parte. Este adevărat faptul că municipiul are o structură geografică deosebită şi nu permite extinderea în cele mai multe cartiere, dar în Planul Urbanistic General sunt prevăzute două astfel de zone rezidenţiale, pe Calea Caransebeşului şi pe Valea Câlnicelului.

Cu toate acestea, ele există doar pe hârtie, realitatea fiind cu totul altfel. Imediat la ieşirea din Reşiţa spre Caransebeş se pot vedea case neterminate din cauza lipsei de utilităţi. „Oamenii sunt interesaţi să-şi construiască singuri casele şi nu să cumpere unele în mijlocul oraşului. Cea mai căutată zona este Calea Caransebeşului, până la kilometrul cinci“, spune dan Nănuţ, expert imobiliar.

Aici metrul pătrat pleacă de la zece euro şi poate ajunge chiar şi la 30, dar reşiţenii fug de oferte când aud că nu există utilităţi, mai ales că sunt nevoiţi să scoată sume infernal de mari pentru a avea cel puţin current electric. „Un proiect de reţea electrică, cu tot cu implementarea acestuia, îl costă pe proprietar chiar şi 1.300.000 de lei, bani de care omul nu dispune“, a mai spus Dan Nănuţ.

Centrul rămâne scump

În aşteptarea implementării proiectelor cu privire la introducerea serviciilor în imediata apropierea a Reşiţei, oamenii se rezumă la tranzacţii timide cu apartamentele din centrul oraşului. Aici, zona rămâne cea mai scumpă, în ciuda faptului că, faţă pe perioada 2007-2008, vânzările au scăzut cu aproape 50 la sută. Un apartament cu patru camere, complet mobilat şi cu îmbunătăţiri, poate ajunge aici şi la 50.000 de euro. Specialiştii sunt de părere că piaţa imobiliară pentru astfel de imobile a fost blocată în 2010, dar situaţia se poate schimba la începutul acestui an.

„Încă de la începutul anului au început să apară noi solicitări de tranzacţii. Cred că piaţa imobiliară îşi va reveni, iar noi sperăm că anul acesta se vor tranzacţiona mult mai multe imobile”, a spus expertul imobiliar Ion Bălănoiu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite