Ovidiu Pavel: "Pasiunea mea sunt liliecii, pentru că sunt unici în felul lor!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă vieţuitoarele din peşteri, tânărul mărturiseşte că îi place să stea în preajma oamenilor, să îi înţeleagă şi să cunoască lucruri noi. Pasiunea lui Ovidiu pentru lilieci este strâns legată de speologie. „Când am fost în clasa a XI-a, cei de la Asociaţia Speologică Exploratorii au venit la noi la şcoală, unde au făcut o prezentare a activităţii lor".

Profil:
Data naşterii: 13.08.1986
Studii: Facultatea de Bilologie Cluj
Familie: Singur la părinţi

"Pentru că am fost încântat de ceea ce făceau, am luat decizia să merg cu ei pe teren”, povesteşte Ovidiu. Prima vizită a fost la Peştera Comarnic, din apropierea Reşiţei. „Am fost încântat de ceea ce am văzut şi din acea clipă am ştiut că lumea subterană are mistere care merită să fie deşluşite. Frumuseţile ei nu pot fi descrise în cuvinte. Ca să simţi, trebuie să ajungi acolo”, spune cu pasiune Ovidiu. În plus, deşi a vizitat multe alte peşteri, cea de la Cormanic i-a rămas aproape de suflet. „Este cea mai frumoasă şi interesantă dintre toate pe care le-am vizitat. Poate şi din cauză că are numărul 1 la vizite”. 

Pasionat de lilieci

Explorând constant peşterile din judeţ, dar nu numai, Ovidiu a început să descopere liliecii, care pentru el sunt nişte fiinţe fascinante. „Sunt foarte interesanţi. Sunt singurele mamifere care zboară, trăiesc în peşteri, se orientează altfel decât orice altă vieţuitoare”, spune tânărul pasionat de lilieci. De fiecare dată când are ocazia, studiază îndeaproape micile vieţuitoare, care pentru cei mai mulţi dintre oameni sunt în continuare un adevărat mister.

Ovidiu nu a putut să lase aceste lucruri să rămână doar la stadiul de pasiune. În prezent, el chiar este implicat într-un proiect derulat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului şi care se referă la conservarea habitatelor de peşteră în care trăiesc lilieci. Deşi a absolvit facultatea de biologie şi un master în domeniu, Ovidiu nu a reuşit să se angajeze încă. I-ar plăcea să lucreze în domeniul cercetării şi protecţiei mediului.

Întrebări şi răspunsuri:
Care este biologul tău preferat?
Emil Racoviţă, pentru că este primul biolog care a înţeles lumea subterană mai bine ca oricare altul şi a promovat speologia.

Ce alte pasiuni ai?
Tot ce ţine de activităţile outdoor mă atrage. Îmi place să merg cu cortul, să mă plimb în natură şi văd lucruri noi. În permanenţă vreau să descopăr lucruri inedite, pe propria-mi piele.

Ce îi place?
„Geografia, liliecii, ecologia şi speologia. Tot ce ţine de aceste domenii mă încântă. De asemenea, îmi place să călătoresc şi să fiu în permanenţă în mijlocul naturii. Este important să trăim într-un mediu curat sau dacă nu e curat, să îl îngrijim noi să arate bine“.

Ce nu îi place?
„Manelele. Nu îi pot înţelege pe cei care se exprimă printr-o astfel de muzică şi nici pe cei care o compun. Nu îmi place să văd că cei din jurul meu distrug frumuseţile naturii şi nu ştiu să le protejeze şi regret că, pe plan local, se alocă prea puţini bani pentru amenajarea de spaţii verzi“.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite