EXCLUSIV: Şantier amenajat cu tupeu într-o rezervaţie naturală din Banatul Montan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SEMENIC O arie protejată de turbărie activă este „vandalizată" de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi persoane private, cu acordul tacit al Gărzii de Mediu, instituţie care închide ochii în faţa ilegalităţii.

Pe Muntele Semenic se ridică o construcţie ilegală, fără avizul Parcului Naţional Semenic Cheile Caraşului, care va fi destinată Serviciului Salvamont. Pe o suprafaţă de 11.000 de mp, dintre care 400 au fost turbărie activă, arie protejată prin lege, s-a săpat fundaţia unui refugiu Salvamont. Construcţia mai are şi o aripă destinată, teoretic, „informării" turiştilor. Practic, presupusul centru de informare este foarte departe de intrarea în staţiune, unde trebuie să fie în mod normal un astfel de punct.

UE protejează zona

Platoul de pe Muntele Semenic este împărţit între mai multe primării. Cea mai mare suprafaţă de teren o are comuna Văliug. O parte mai mică este deţinută de comuna Prigor. Coincidenţa face ca şantierul să fie amplasat în zona care aparţine comunei Prigor.

„Noi am concesionat terenul Consiliului Judeţean deoarece în PUG-ul nostru el este teren intravilan. Acum nu ne mai putem dezvolta turismul din cauza ONG-urilor ?!", a declarat Pavel Verindeanu, primarul comunei Prigor, supărat pe organizaţiile care militează pentru protecţia mediului.

Primarul a ignorat complet directivele Uniunii Europene, care protejează rezervaţiile naturale şi care nu permit construcţii în astfel de zone.Legea, un detaliu minor

image

Fără avizul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, autorităţile judeţene au dat startul construcţiei. S-a săpat şi turnat fundaţia refugiului pentru Serviciul Salvamont Caraş-Severin şi a „punctului de informare turistică". Beneficiarul lucrării este chiar Consiliul Judeţean, iar banii vin de la Ministerul Turismului. „S-a format o comisie şi am mers în teritoriu. Noi nu am dat aviz pentru o astfel de construcţie. Dar, a fost afectată o mică parte din aria protejată", a spus Sorinel Tudorescu, directorul Parcului Naţional.

image

Şeful de la Mediu, declaraţii doar „de marţi încolo"

Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului nu au luat nicio măsură şi reprezentanţii acestor instituţii fie ignoră problema, fie dau răspunsuri în doi peri care trădează o doză ciudată de nonşalanţă. „Cei de la Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului ar fi trebuit să ne sesizeze", s-a scuzat Remus Blujdea, comisar la Garda de Mediu Caraş-Severin. Surse din ONG-urile care se ocupă cu protecţia mediului susţin că şantierul a fost vizitat de comisarii Gărzii de Mediu, care au preferat să închidă ochii pentru că e vorba de o investiţie a Consiliului Judeţean.  „Nu comentez nimic, astăzi este sâmbătă. Declaraţii dau de marţi încolo", a declarat nonşalant comisarul Silviu Megan, de la Garda Regională de Mediu din Timişoara.

Un preşedinte foarte nepoliticos


Contactat telefonic pentru a explica situaţia, Sorin Frunzăverde (foto sus), şeful CJCS,  a refuzat nepoliticos dialogul, trântind telefonul de două ori. „Am închis intenţionat. Vorbiţi cu domnul Roşeţ, şeful de la Patrimoniu. Este responsabilitatea lui!", a spus Frunzăverde înainte de a întrerupe convorbirea. Ioan Roşeţ, persoana indicată de Frunzăverde, a recunoscut că nu există aprobările legale pentru şantierul de pe Semenic.  „Noi am făcut demersurile necesare şi s-a întrunit comisia de la parcul naţional şi a spus că ne dă aprobare", a declarat Roşeţ, directorul Direcţiei Patromoniu a CJCS.

image
image
image

Ioan Roşeţi, director în Consiliul Judeţean: „Sunt şi cabane private!"

Directorul Roşet (foto dreapta) susţine că s-a făcut doar o „organizare" de şantier „din grabă". „E organizare de şantier mai mult. Poate s-a luat doar iarba de acolo, dar nu cred că mai mult. Vom intra în legalitate sută la sută. Acolo, pe munte, a nins şi probabil că cel care a câştigat licitaţia s-a grăbit. E legal să construim. Lângă noi e cabană particulară, mai sunt cabane private din Reşiţa şi Timişoara. Taman acum când am construit şi noi apar probleme", a mai spus Roşeţi.

image

Comisari de mediu plătiţi să ignore legea

Surse din cadrul unor ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului susţin că deschiderea şantierului ilegal era cunoscută Gărzii de Mediu şi că în zonă au fost comisari ai acestei instituţii. Situaţia de pe Semenic nu este singura problemă de mediu tolerată de instituţia abilitată să amendeze încălcarea legii. În trecut, Adevărul de Seară, a descoperit că pădurea din jurul comunei Văliug este poluată cu gunoaie îngropate la întâmplare. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au fost forţaţi să anunţe măsuri, dacă primăria Văliug nu face curăţenie. În urmă cu trei ani Garda de Mediu a mai aflat, tot din presă, că groapa de gunoi a comunei poluează sursa de alimentare cu apă a Reşiţei. Situaţia a fost tolerată şi după semnalele trase în presă.


Transcrierea convorbirilor cu Sorin Frunzăverde

22 mai 2010, ora 13.28

Reporter: Bună ziua! Domnul Frunzăverde ?
Sorin Frunzăverde:
Da!
R:
Bună ziua, Mălin Bot sunt, de la ziarul Adevărul
S.F.:
Da!
R:
Scriu un articol despre o construcţie a Consiliului Judeţean de pe Semenic ...
SF:
Sunaţi-l pe domnul Roşeţ, care este şeful patromoniului şi vă spune el despre ce e vorba.
R:
Am înţeles, dar nu aveţi şi dumneavoastră un punct de vedere ?
SF:
El e unul dintre giranţii acestei construcţii ...
R:
Nu aveţi o opinie, având în vedere că instituţia dumneavoastră a încălcat legea ?
(convorbirea se întrerupe, se aude ton de ocupat)

image

Ora 13.28
R:
Alo, tot de la ziarul Adevărul, s-a întrerupt convorbirea ...
SF:
Nu, am întrerupt-o eu! Sunaţi-l pe domnul director Roşeţ, care este titularul de contract, de la patrimoniul Consiliului Judeţean, al acestei clădiri.
R:
Dar eu vreau un punct de vedere al dumneavoastră!
(convorbirea se întrerupe din nou)

Reşiţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri