Cum s-au cheltuit banii căminului de bătrâni din Reşiţa. Camera de Conturi a găsit nereguli şi prejudicii de zeci de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii Camerei de Conturi au găsit nereguli în modul în care s-au cheltuit banii bătrânilor
Inspectorii Camerei de Conturi au găsit nereguli în modul în care s-au cheltuit banii bătrânilor

Camera de Conturi Caraş-Severin a efectuat în luna martie un control la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa şi a descoperit mai multe nereguli, pentru care a întocmit un proces-verbal şi a stabilit un termen pentru rezolvarea lor.

Inspectorii Camerei de Conturi cer lămuriri pentru faptul că, în cursul anului 2016, au fost achiziţionate de la o singură societate dulciuri în valoare de peste 63.000 de lei, pentru care nu există documente justificative privind “necesitatea şi scopul achiziţiei”, având în vedere că o parte dintre internaţii căminului suferă de anumite afecţiuni, pentru care sunt excluse din alimentaţie dulciurile.

O altă neregulă, sesizată de inspectori, este în privinţa donaţiilor pe care le-a primit centrul. E vorba de mai multe materiale, care nu au fost trecute în evidenţa contabilă a instituţiei: două tablete notebook, o imprimantă, lenjerii de pat, saltele, cerceafuri, pilote, perne, covoare, draperii etc.  Inspectorii au sesizat că nu a fost efectuat un inventar şi nu există o evidenţă a acestor bunuri şi a modului în care sunt folosite.

Faianţă pusă cu un preţ de patru ori mai mare

Camera de Conturi a găsit şi mai multe nereguli la modul cum au fost executate şi achitate lucrările de amenajări şi reparaţii de la Căminul pentru Persoane Vârstince, în sumă totală de 190.046 lei, fără ca ele să fi fost prevăzute în programul de investiţii şi nici aprobate de ordonatorul principal de credite, Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Inspectorii consideră că preţul pentru manoperele lucrările executate sunt exagerat de mari în comparaţie cu tarifele practicate de alte firme. Echipa de audit a solicitat mai multe oferte de preţ de la alte societăţi şi a constatat diferenţe mari. “Valoarea exagerat de mare a manoperei pentru montarea unui mp de faianţă, cu TVA şi cote, de 130,88 de lei, comparativ cu manopera la mp de gresie, cu TVA şi cote, care a fost de 53,96 de lei, potrivit aceleiaşi situaţii de plată, cu precizarea că pe piaţă valoarea manoperei la mp de faianţă, cu TVA şi cote, este de 37,20 lei”, arată inspectorii Camerei de Conturi, care mai susţin că o serie de articole din deviz, care au fost plătite, nu există în teren.

În total, raportul Camerei de Conturi conţine 13 situaţii în care s-au constatat nereguli de genul celor arătate mai sus, care ar fi dus la un prejudiciu de zeci de mii de lei, într-un singur an.

Directorul Căminului de Persoane Vârstnice, Cristian Vîlceanu, priveşte însă detaşat raportul Camerei de Conturi şi spune că toate problemele vor fi rezolvate în termenul cerut.

”Au stabilit nişte măsuri pe care noi ni le-am însuşit şi am dispus să recuperăm prejudiciile acolo unde sunt şi facem demersurile necesare pentru a le rezolva. Din cele 13 măsuri, patru sau cinci sunt deja rezolvate.  La celelalte, am făcut deja corespondenţa cu furnizorii ca să ne dea exact lista de lucrări sau de produse. Toate măsurile vor fi rezolvate, dar în termenul de 90 de zile, pe care l-a dat Curtea de Conturi”, spune Vîlceanu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite