Premieră naţională. Concert unic în România - Antract, scena de 360 de grade şi sunetul 3D: „Despărţiţi şi totuşi împreună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concert în premieră Antract cu sunet 3D şi scenă piramidală la Vâlcea - transmis live pe internet Foto Adevărul
Concert în premieră Antract cu sunet 3D şi scenă piramidală la Vâlcea - transmis live pe internet Foto Adevărul

Trupa Antract, un reper în lumea muzicală pop-rock din România, va susţine la finele lunii iunie primul concert online în premieră pentru ţara noastră, din punct de vedere al tehnologiei folosite: sunet 3D şi scenă piramidală.

Marţi seara, 30 iunie, începând cu ora 21.00, românii şi iubitorii de muzică bună de pretutindeni vor avea posibilitatea, graţie internetului, să se bucure de un eveniment unic, cel puţin pentru România. 

Dintr-o locaţie ţinută secret mult timp şi deconspirată pentru „Adevărul” – Centrul Expoziţional de la Seaca – Călimăneşti, cea mai mare de acest gen din Vâlcea, pe o uriaşă scenă piramidală unică, 12 camere de rezoluţie  4k,  două drone şi o cameră 360 de grade care va culisa pe un cablu de 50 de metri vor transmite live un eveniment de neuitat şi de neratat, promit cei de la Antract. 

Tehnologia de ultimă generaţie este asigurată cu ajutorul unei echipe de videografi de la Tru Art Productions.

Un concert pe Valea Oltului, transmis în toată lumea

„Acest concert online ce va avea loc în premieră în România pe 30 iunie, de la ora 21:00, pe platforma www.vstage.ro este o producţie ce implică o cantitate impresionantă de echipamente de sunet, lumini, scenotennică, efecte speciale, dar si momente pregătite special pentru reîntâlnirea chiar şi online cu publicul nostru. Pentru a putea trece de la idee la implementare a acestui concept de eveniment a trebuit să identificăm în primul rând locaţia care să permită realizarea lui în cele mai bune condiţii. Aşa am ajuns la Green Hill Events ca fiind soluţia optimă pentru realizarea acestui concert online, locaţia îndeplinind toate condiţiile de suprafaţă, formă şi înălţime, din planul realizat de light designerul Andrei Preduţ de la Apart Productions (www.apartproductions.ro)”, ne-a dezvăluit Bobiţă Cătuşanu, liderul trupei Antract.

Green Hill Events, sau „La Butoaie” - denumirea pe care au dat-o vâlcenii locaţiei, din cauza formei clădirilor - se află pe DN 7 / E 81, la ieşire din staţiunea Călimăneşti - Căciulata, spre Râmnicu Vâlcea, pe Valea Oltului. 

Andrei Preduţ, la care face liderul Antract referire, este nimeni altul decât luministul lui Smiley, dar şi unul dintre cei care au lucrat la producţiile UNTOLD, NEVERSEA, AWAKE şi alte evenimente de gen, din România. 

Eveniment live cu sunet 3D - o producţie în premieră în România

Concertul live cu sunet 3D, o premieră în România, oferă spectatorilor impresia că se află în aceeaşi cameră cu sursa care a produs sunetul, senzaţia că practic se plimbă printre instrumentişti. Este o tehnologie care „ne permite să experimentăm noi senzaţii vizuale şi sonore”, mai spune Bobiţă Cătuşanu.

Tehnica ce stă la baza sunetelor 3D îşi are originea în proiectarea theatrophone-ului dispozitivul telefonic inventat de inginerul francez Clement Ader, prin intermediul căruia erau difuzate piesele de teatru şi operă în Paris la finalul anilor 1800, aflăm din comunicatul care anunţă concertul celor de la  Antract. 

„Senzaţii şi emoţii cât mai fidel redate cu cele trăite în sala de concert” 

„Ideea concertului cu sunet 3D mi-a venit atunci când mă gândeam ce aş putea face astfel încât cei care vor privi şi asculta concertul nostru difuzat să trăiască senzatii şi emoţii cât mai fidel redate cu cele trăite în sala de concert şi atunci mi-a venit ideea de a face acest concert apelând la tehnologie şi la profesioniştii care pot implementa un astfel de concept de eveniment”, mai aflăm de la liderul trupei, când îl întrebăm de unde a pornit iniţiativa.

       

Bobiţă Cătuşanu mai spune şi că diferenţa între concertele susţinute până acum în online şi concertul Antract „este una esenţială, în sensul că deşi publicul nu va fi fizic, în sala unde va avea loc concertul, prin tehnologia sunetului 3D şi a imaginilor spectaculoase, vom reuşi să creăm senzaţia acestora ca au trecut dincolo de ecranul computerului sau a televizorului smart şi că preţ de două ore  vor putea fi alături de noi”. 

Dar pentru a se realiza un astfel de proiect era nevoie de cunoştinţele asimilate în foarte mulţi ani de experienţă a celor care fac parte din echipa aleasă pentru a pune în practică acest concept. „Ce pot să vă spun este că toate serviciile tehnice şi logistice vor fi asigurate de unii dintre cei mai buni tehnicieni, sunetişti, luminişti din industria de spectacole”.

Scena cu efect de 360 de grade

Deşi odată cu trecerea în starea de alertă, din cauza pandemiei de coronavirus, este permisă acum organizarea de evenimente, în limita a 500 de spectatori, băieţii de la Antract şi-au dorit să ofere un moment unic, nemaiîntâlnit până acum în România, pe care să-l împărtăşească unui număr cât mai mare de oameni. 

„Ne-am dorit să facem nu un concert pur şi simplu, ci o producţie scenotehnică deosebită, inclusiv scena să aibă o structură diferită de cele obişnuite. Aşa am ajuns la ideea de a face o structură piramidală, structură ce aduce un plus imaginii şi conceptului acestui eveniment, dar şi un efect de 360 de grade ce va aduce publicul mai aproape de noi”.

Concert interactiv cu ajutorul fanilor

Este o diferenţă între un eveniment virtual şi unul transmis online, a ţinut să sublinieze Bobiţă Cătuşanu, care a explicat de ce s-a ales această variantă şi ne-a mai dezvăluit încă o caracteristică inedită a evenimentului marca Antract: „Concertul nostru este live, dar pentru că noile condiţii de distanţare impuse de autorităţi ne pun în imposibilitatea de a ne  întâlni cu publicul nostru, într-o sală de concert, am ales ca în această perioadă să ne întâlnim cu el în mediul online. Singura diferenţă va fi aceea că noi vom fi pe scenă, iar publicul nostru în confortul casei sale, alături de noi. „Despărţiţi şi totuşi împreună” este deviza acestui concert ce ni-l dorim interactiv, pentru că deşi publicul nostru va putea urmări acest concert de acasă, va putea participa activ la concert, filmându-se cum cântă refrenele melodiilor noastre, iar apoi imaginile le va putea trimite pe adresa de email: manager@proevent.ro. Noi vom realiza un montaj video care ulterior va fi postat pe reţelele noastre de socializare. În plus, platforma www.vstage.ro are şi messenger, publicul putând să ne transmită mesaje în timp real”.

30 iunie - o zi cu dublă semnificaţie

Data de 30 iunie, ziua în care se va difuza concertul, are o însemnătate specială pentru liderul trupei Antract, omul care a înfiinţat-o în urmă cu mai bine de trei decenii: este data la care marchează o jumătate de secol de viaţă, perioadă în care a lansat alături de colegii de trupă - 10 albume de studio, din care două din concertele live.

„Pe 30 iunie, împlinesc 50 de ani de viaţă din care 36 trăiţi pe scenă şi am considerat oportun ca această zi specială pentru mine să o pot împărtăşi cu toţi cei care vor dori să fie alături de mine chiar şi online”, ne-a mai mărturisit vâlceanul Bobiţă Cătuşanu. 

„Nu ne-am pus niciodată problema de a câştiga bani din acest concert”

Despre costurile implicate de organizarea unui astfel de moment, am aflat că deşi „sunt într-adevăr foarte mari”, ele vor fi „acoperite de spaţiile de publicitate oferite sponsorilor în cadrul acestui eveniment online, iar pentru asta am găsit tot suportul celor care ni s-au alăturat fără rezerve. În definitiv, vorbim despre o producţie în premieră şi sperăm noi ca şi audienţa să fie una pe măsura aşteptărilor, chiar dacă vorbim despre un concert online. Nu ne-am pus niciodată problema de a câştiga bani din acest concert, important a fost ca toate cheltuielile generate de eveniment să fie acoperite de sponsori”, a mai spus liderul trupei Antract conştient că de de promovarea acestui concert depinde până la urmă şi succesul evenimentului. 

Cu un simplu click, „într-o altă dimensiune”

În acest sens, s-au alăturat trupei, nume grele din industria radio, precum Magic FM şi Kiss FM, dar şi altele precum ABS Media - un post de radio din Cluj cu frecvenţă în FM, dar şi în online; platforma lui Andrei Partos şi emisiunea lui - „Foc de paie”, „Urban Sunset; Radio RO.US din Statele Unite ale Americii - care se adresează diasporei din statul Michigan din America etc. 

„Am pus accent pe campania de promovare considerând că este foarte important ca lumea să afle în timp util de acest eveniment, pentru a avea timp să achiziţioneze de pe site-ul iabilet.ro sau direct de pe www.vstage.ro un cod de acces pentru vizionarea concertului din 30 iunie, de la ora 21:00”.

Pe baza codului se va primi pe mail un link care în ziua concertului trebuie accesat printr-un simplu click, cu ajutorul căruia se va ajunge „într-o lume nouă, într-o altă dimensiune”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite