Medici de la Maternitatea Vâlcea, cercetaţi penal pentru moartea unui bebeluş. „În jurul fiului meu nu era niciun doctor, doar asistentele care-l aspirau manual”
0
„Am făcut plângeri la Parchet şi Poliţie dar nu cer daune morale. Nu vreau să mai păţească şi alţii la fel. Să se aducă la Vâlcea o Ambulanţă cu care să poate fi transportaţi nou născuţii, să existe un aparat funcţional de aspirat secreţiile bebeluşilor după-naştere care să fie folosit şi să fie interes din partea medicilor", a spus Adelin Matei, tatăl micuţului
Povestea lui Daniel Matei, nou-născutul care a trăit doar zece ore de la naştere, decedând în Ambulanţa SMURD care îl transporta către Spitalul Polizu, a deschis o rană adâncă în sufletul părinţilor care şi-au dorit acest copil. Tatăl, spune că dezinteresul manifestat de către unii medici de la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, i-au omorât bebeluşul. „Am făcut plângeri la Parchet şi Poliţie dar nu cer nici măcar un leu daune morale. În memoria copilului meu nu vreau să mai păţească şi alţii la fel. Să se aducă la Vâlcea o Ambulanţă cu care să poate fi transportaţi nou născuţii, să existe un aparat de aspirat secreţiile bebeluşilor după-naştere şi să fie funcţional şi folosit de către medici, să fie interes din partea medicilor atunci când este vorba de viaţa unui copil, lucru de care nu au dat dovadă cei din Maternitatea Vâlcea", spune tatăl.
Neonatologul, acuzat de dezinteres
Adelin, recepţioner la un hotel din Călimăneşti, iar soţia, Ana-Maria (25 ani), asistentă medicală pe secţia Cardiologie, s-au căsătorit în anul 2008. Mama a mai pierdut două sarcini, iar controalele care le-a făcut periodic la Bucureşti, intervenţiile, i-au dat şanse că va putea naşte un bebel. „Joi, 10 noiembrie, deşi avea doar 34 de săptămâni de sarcină, i s-au rupt membranele şi atunci am hotărât să mergem urgent la Maternitate. Am ajuns la ora 9,15 şi soţia mea ar fi trebuit să intre în sala de operaţie. Ritmul cardiac al copilului crescuse. Şeful de secţie, dr. Marian Stoica, nu a dat avizul medicului ginecolog, Daniela Rancea, să intre la sala de operaţie, ginecologul intrând în sală cu de la sine putere, abia la ora 11,45 când a văzut că soarta bebeluşului din burtică s-a înrăutăţit", povesteşte tatăl. Adelin Matei spune că neonatologul care ar fi trebuit să se ocupe de bebeluş după naştere, doctoriţa Maria Bărăgănescu, a plecat mai devreme de la servicu, venind un medic neonatolog pensionar, Elena Mesescu, care face doar câteva gărzi pe lună în Maternitate şi care a dovedit dezinteres faţă de soarta noului născut după ce acesta a venit pe lume.
Managerul spitalului: „Nu lăsaţi ziaristul să intre"
Am încercat să iau punctul de vedere al medicilor de la Maternitate, dar de la poartă mi s-a spus să merg la Georgeta Sălişte, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe, că este singura care poate face declaraţii. Portarul de la Spitalul Judeţean, unde am căutat-o pe Georgeta Sălişte, a primit indicaţia, de la cabinetul domnei manager, pe care mi-a transmis-o : „Nu lăsaţi ziaristul să intre. Să aştepte în faţa spitalul".
SMURD-UL a venit după zece ore
La ora 12,55 s-a născut prin cezariană micuţul Daniel Matei, care avea 2,200 kilograme şi 45 de centimetri înălţime. „L-am auzit ţipând de trei ori, iar bebeluşul a fost dus la etajul VI, unde după 10 minute, când am întrebat, mi s-a spus că este în regulă şi să mă duc să cumpăr branule şi scutece. M-am conformat, dar soţia fusese informată că bebeluşul a avut o apnee (lipsa respiraţiei) şi că şi-a revenit. Atunci mi-am dat seama că se întâmplă ceva şi am urcat iar la etajul VI. În jurul fiului meu, care se simţea rău, nu era niciun medic, ci doar asistentele care-l aspirau manual", povesteşte tatăl. Văzând că soarta micuţului se înrăutăţeşte, tatăl a sunat neonatologul care ieşise din tură şi a cerut să-i dea voie să plece cu bebeluşul la Bucureşti că îşi asumă el răspunderea. „Nu a vrut pe motiv că poate am să-i dau în judecată, dacă se întâmplă ceva cu micuţul, pe drum, pentru că Ambulanţa Vâlcea nu are o maşină utilată pentru o astfel de deplasare", povesteşte tatăl. Abia la ora 22.00 s-a reuşit ca o Ambulanţă SMURD, venită de la Craiova, să preia micuţul să plece cu el spre Spitalul Polizu. Toate telefoanele pentru încercarea de a găsi un alt spital unde să fie internat micuţul au fost date de tatăl copilului prin sistemul de urgenţă 112. La 15 kilometri de Râmnic, pe Dealul Negru, bebeluşul a decedat.
Probele la microscop vor face lumină
În aceaşi zi, familia Matei a scos şi certificatul de naştere dar şi pe cel de deces al fiului lor. În raportul medico-legal s-a consemnat drept cauza a morţii: „insuficienţă acută respiratorie, pneumopatie acută". „Am recoltat probe microscopice şi în două săptămâni vom avea rezultatul de la Institutul Medico-Legal. Bebeluşul nu a avut malformaţii însă rămâne de văzut dacă au existat afecţiuni pulmonare sau dacă s-a înecat cu lichidul amniotic", a spus dr. legist Ioan Neamu. Despre vinovăţia sau nevinovăţia medicilor, de la Colegiul Medicilor ni s-a spus: „Noi ne vom pronunţa doar după ce vin toate analizele. Este adevărat că la Maternitate avem nevoie de neonatolog, dar legea nu ne permite să angajăm, iar cel existent are contract. SMURD Vâlcea nu are o Ambulanţă tip C, medicalizată corespunzător pentru transportul nou-născuţilor", a afirmat Adrian Buşu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor.
Află de pe site-ul nostru despre încercările disperate făcute de Adelin Matei, tatăl, pentru ca bebeluşul să ajungă la un spital din Bucureşti