Ce poţi vizita lângă Transalpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce poţi vizita lângă Transalpina. Cel mai inalt punct al soselei  este la cota 2145, in Pasul Urdele.  Foto Shutterstock
Ce poţi vizita lângă Transalpina. Cel mai inalt punct al soselei  este la cota 2145, in Pasul Urdele.  Foto Shutterstock

Ce poţi vizita lângă Transalpina.  Drumul Naţional 67C, cunoscut în prezent sub denumirea de Transalpina sau „Drumul Regelui“, nu este doar una din cele mai înalte şosele din România, ci şi unul din cele mai spectaculoase trasee din ţară, de-a lungul căruia sunt dispuse de la monumente ale naturii şi până la bijuterii arhitecturale ridicate în urmă cu câteva secole.

Potrivit legendei, şoseaua Transalpina ar fi fost amenajată în urmă cu două mii de ani, când legiunile romane au invadat Dacia şi folosită ca drum de transhumanţă de ciobanii din Oltenia şi Transilvania, în secolul al XVIII-lea. Şoseaua a căpătat denumirea de “Drumul Regelui” după ce a fost reabilitată între 1934- 1938, în timpul domniei lui Carol al II-lea. 

Drumul face legătura între oraşul Novaci (judeţul Gorj) şi oraşul Sebeş (judeţul Alba) şi poate fi traversat pe două trasee: 

–Novaci-Rânca-Obârşia Lotrului-Şugag-Sebeş

-Novaci - Rânca - Obârşia Lotrului - Jina - Poiana Sibiului - Sălişte.

Ce poţi vizita lângă Transalpina
Ce poţi vizita lângă Transalpina

Ce poţi vizita lângă Transalpina

Turiştii care coboară din staţiunea Rânca spre Obârşia Lotrului sau staţiunea vâlceană Voineasa pot face un scurt popas pe marginea Lacului Gâlcescu, un complex glaciar din Munţii Parângului aflat la aproape 2000 de metri altitudine. Zona este de o frumuseţe rară, imaginea impunătoare oferită de Lacul Gâlcescu fiind pusă în valoare de alte zece lacuri glaciare, printre care Pancu şi Vidal. 

De pe Transalpina, câţiva zeci de kilometri mai jos de Obârşia Lotrului se găseşte rezervaţia naturală Iezerul Latoriţei.  Rezervaţia se întinde pe zece hectare şi se află lângă alte două obiective turistice din judeţul Vâlcea, respectiv lângă lacul  Petrimanu şi lacul Galbenu. În zonă se poate ajunge pe DN 7A Brezoi-Voineasa, intrarea spre Valea Latoriţei fiind în satul Ciunget. 

Din Obârşia Lotrului se poate ajunge uşor, pe DN 7A, şi pe Valea Oltului, unul din cele mai frumoase defilee din ţară. În drumul spre staţiunea Voineasa sau Valea Oltului, turiştii pot face un scurt popas la Vidra, în zona lacului de acumulare, sau, în sezon de iarnă, pe pârtia Transalpina Ski Resort (foto)  

image

Ce poţi vizita lângă Transalpina Valea Frumoasei, raiul descris în povestirile sale de Mihail Sadoveanu

Din Obârşia Lotrului, turiştii au mai multe opţiuni de a-şi petrece timpul liber, fie la un grătar, fie să ia la pas cărările muntoase. Dacă îşi continuă drumul pe Transalpina cu maşina, călătorul neobosit ajunge în doar câteva minute în judeţul Alba, într-un alt loc de poveste: Lacul Oaşa. Pentru a-ţi oglindi chipul în apele limpezi ale lacului din Munţii Sureanu trebuie doar să cobori câţiva zeci de metri pe marginea DN 67 C (Transalpina). Zona este cunoscută mai ales în rândul credincioşilor datorită Mânăstirii Oaşa situată de cealaltă parte a lacului, aşezământul monahal unde timpul a încremenit parcă, iar orice lucru lumesc e lipsit de importanţă. 

Ce poţi vizita lângă Transalpina. Lacul Oasa

Foto romania-redescoperita.ro

image

La circa şapte kilometri distanţă se găseşte Valea Frumoasei, raiul descris de Mihail Sadoveanu în urmă cu 80 de ani, în povestirile sale. Pe Valea Frumoasei se poate ajunge cu maşina, pe DN 67, pornind atât din Sebeş înspre Oaşa, făcând stânga de-a lungul barajului, apoi din nou la stânga după ce treci de ultimul viaduct peste lacul Oaşa, cât şi din direcţie opusă din Novaci – Gorj-Obârşia Lotrului. Printre obiectivele turistice din zonă la care se poate ajunge de pe Transalpina se numără cetatea ţărănească Câlnic, monument construit în urmă cu mai bine de şapte secole, şi Castelul Martinuzzi.  De asemenea, de pe DN 67 se poate ajunge uşor la Cetatea Căpâlna, unul dintre obiectivele strategige construite de daci în perioada invaziei romane. 

Transalpina este deschisă circulaţiei rutiere în regim de şantier, şoferii find sfătuiţi să circule în zonă cu atenţie, mai ales că lucrările de reabilitare a şoselei, lucrări începute în 2009, nu s-au finalizat, iar pe multe porţiuni din drum lipsesc parapeţii de protecţie. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite