VIDEO Nenorocirea de la Neamţ se poate întâmpla în orice moment în Prahova. Un pod de cale ferată stă să cadă peste DN1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul de cale ferată din Prahova este nefuncţional din 2013, din cauza unui pilon de susţinere care s-a afundat în pământ FOTO Diana Frîncu
Podul de cale ferată din Prahova este nefuncţional din 2013, din cauza unui pilon de susţinere care s-a afundat în pământ FOTO Diana Frîncu

Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Neamţ, unde un pod rutier s-a prăbuşit surprinzând sub dărâmături două camioane, se poate întâmpla oricând în Prahova.

Situaţia este cunoscută la nivel central, fiind semnalată încă de acum patru ani de autorităţile locale.

De data aceasta pericolul îl reprezintă un pod de cale ferată care supratraversează DN1, făcând legătura peste râul Prahova, între Câmpina şi comuna Poiana Câmpina unde se află staţia CFR. 

În prezent podul nu este funcţional, însă starea lui de degradare este evidentă şi reprezintă un real pericol pentru maşinile care ciruclă pe DN1.

Sunt două mari probleme în cazul de faţă. În primul rând zona în care se află amplasată construcţia se află pe un filon de sare care traversează DN1 dinspre Câmpina către Poiana Câmpina. 

Acest strat de sare este erodat încet, dar sigur de apele subterane, provocând mai multe alunecări de terenuri. Sarea a început să iasă la suprafaţă la doar câteva zeci de metri distanţă de podul CFR.

 Acesta este şi motivul pentru care unul dintre piloanele de susţinere ale podului, care se află poziţionat exact pe axul DN1, s-a afundat în sol, iar pasarela a făcut o boltă vizibilă cu ochiul liber.

Balustrada din beton este ”mâncată” de vreme, iar elemente din construcţie cad regulat pe cel mai circulat drum al ţării FOTO Diana Frîncu

pod dn1

Autorităţile locale au semnalat problema la ”centru” încă din 2013. Faptul că podul prezintă un real pericol este dovedit de faptul că circulaţia feroviară a fost întreruptă, dar fără a se rezolva problema.

În 2018, Alin Moldoveanu, primarul de atunci al comunei Poiana Câmpina, semnala faptul că podul se afla sub observaţie, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii făcând măsurători din două în două săptămâni. Nimic mai mult.

Balustrada din metal a podului a început să se degradeze şi ea, construcţia nemaifiind întreţinută din moment ce nu mai este folosită. Sunt găuri în terasament, balustradele de sprijin sunt mâncate de rugină, rupte şi deja tentante pentru hoţii de fier vechi.

Podul în discuţie a fost construit în anul 1974 şi era folosit atât pentru transport de marfă către Rafinăria Steaua Română şi Turnătoria Orion din Câmpina, dar, la început, şi pentru transportul de persoane pe rutele locale, Câmpina-Telega şi Câmpina-Valea Doftanei.

În 2018, o pasarelă metalică s-a prăbuşit la Ploieşti peste calea ferată afectând circulaţia trenurilor pentru mai multe zile. Atunci accidentul nu s-a soldat cu victime.

Vă recomandăm şi:

Podul rutier prăbuşit în Neamţ. DNA intră pe fir. Procurorii încep urmărirea penală in rem, în legătură cu presupuse fapte de corupţie

Procurorii, primele măsuri în cazul podului prăbuşit în Siret. „S-au efectuat mai multe acte procedurale“

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite