Un evreu convertit la ortodoxie, un politician devenit romancier, un comis-voiajor transformat în gândac. Idei pentru citit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumele, dar şi multe altele, le găsiţi în librăria Humanitas din Ploieşti. FOTO Facebook
Volumele, dar şi multe altele, le găsiţi în librăria Humanitas din Ploieşti. FOTO Facebook

Iubitorilor de carte din Ploieşti, rămaşi în pană de idei în căutarea următorului volum de devorat, librăria Humanitas le vine în ajutor cu trei propuneri, cărţi – metamorfoze despre un evreu convertit la ortodoxie, un politician devenit romancier şi un comis-voiajor transformat în gândac

Prima propunere este „Cartea şoaptelor“ de Varujan Vosganian. Volumul începe într-un registru pitoresc, pe o străduţă armenească din Focşaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspăt prăjite şi miresmele din cămara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele şi fotografiile bunicului Garabet. „Bătrânii armeni ai copilăriei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit intâmplări delectabile, ci fapte de-a dreptul neliniştitoare, istoria genocidului din 1915 împotriva armenilor, istoria convoaielor interminabile de surghiuniţi în Cercurile Morţii, în deşertul Deir-ez-Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului. 

A doua metamorfoză este „Jurnalul fericirii“ al lui Nicolae Steinhardt, o nouă ediţie. „Jurnalul fericirii este în egală măsura o operă de bilanţ existenţial, dar şi una conturând devenirea şi cristalizarea unei conştiinţe – în toate componentele ei: teologică şi morală, civică şi politică, estetică etc.”, scrie despre carte Virgil Bulat, îngrijitorul noii ediţii.
„Literatura noastră s-a îmbogăţit cu o carte de primă mână, la care vom simţi nevoia să ne întoarcem nu o dată, în clipe de restrişte, dar şi de bucurie”, scrie şi Nicolae Manolescu

Nu în ultimul rând, pe lista cărţilor cu metamorfoze regăsim un reprezentant marcant al prozei moderne, Franz Kafka – „Metamorfoza şi alte povestiri“.

Ediţia reuneşte cele mai cunoscute şi mai reprezentative povestiri ale lui Franz Kafka. Personajele sale, victime ale unui univers ostil, absurd, trăiesc drama imposibilităţii unei evadări, atât din propria condiţie, cât şi dintr-un spaţiu concentraţionar exterior. Fie că sunt încătuşate în corpul unei gângănii înspăimântătoare, fie că ssunt victime ale unui sistem opresiv, aceste personaje au în comun o vină tragică, la rădăcinile căreia nu pot ajunge.

Aceste volume, dar şi alte oferte bune pentru suflet le găsiţi la Librăria Humanitas Ploieşti, din Piaţa Victoriei, bloc Unirea. Programul este de luni până vineri de la 9.00 la 19.00, iar sâmbăta de la 10.00 la 17.00.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite