Ploieşti: Criză de medici pentru asigurarea gărzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vor să reorganizeze spitalele şi să desfiinţeze suplimentările de locuri „închipuite". Pentru atragerea specialiştilor, autorităţile locale se gândesc să le acorde stimulente şi locuinţe de serviciu.

Secţiile mai multor spitale din judeţul Prahova vor fi reorganizate pentru creşterea eficienţei acestora. Aceasta este concluzia care s-a desprins în urma discuţiilor purtate între managerii spitalelor şi autorităţilor locale pe tema reformei sistemului sanitar.

„Sunt secţii precum boli infecţioase, medicină internă sau ginecologie, unde nu se justifică numărul de paturi existente. Pe de altă parte, la secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean, gradul de ocupare este de 184%. Trebuie să mărim numărul de paturi acolo unde solicitările sunt prea mari şi să le reducem, unde nu există cerinţe decât închipuite de unii manageri", a declarat preşdintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Medicii, motivaţi cu locuinţe

Principala problemă care există în sistemul medical prahovean este lipsa specialiştilor. Pentru a-i încuraja să profeseze la noi în judeţ, Cosma a spus că va prevede în bugetul de pe anul acesta bani pentru achiziţionarea a zece locuinţe de serviciu pentru motivarea personalului medical.

La acreditarea care se va face spitalelor în 2011 de către Ministerul Sănătăţii, pentru a vedea dacă acestea corespund din punct de vedere al spaţiilor şi al personalului pentru serviciile pe care le oferă, şeful Direcţiei de Sănătate Prahova consideră că vor fi probleme.

„Aproape toate spitalele din Prahova vor avea probleme la acreditare, pentru că nu reuşesc să-şi acopere liniile de gardă cu medici specialişti. Drept exemplu pot da secţia exterioară a spitalului din Văleni unde există doi specialişti, iar după terminarea programului de lucru, pacienţii rămân în grija personalului medical cu pregătire medie, ceea ce reprezintă un risc pentru viaţa acestora", a precizat Cristian Vintilescu.

Directorul DSP este de părere că trebuie întărită autoritatea medicilor de familie şi mărit numărul de centre de ambulanţă şi SMURD pentru ca pacienţii să poată beneficia de servicii de specialitate.

Managerul spitalului din Sinaia a venit cu o propunere mai puţin obişnuită pentru eficientizarea serviciilor pe Valea Prahovei. Acesta a propus comasarea spitalelor din Sinaia, Buşteni şi Azuga pentru oferirea unor servicii de calitate turiştilor care aleg să-şi petreacă vacanţele aici.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite