Multe semne de întrebare în cazul accidentului în care şi-a pierdut viaţa „tăticul elicopterelor”. Maşina lui Valer Novac, găsită pe câmp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valer Novac (63 de ani), considerat unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de elicopter din România, a murit sâmbătă dimineaţa într-un accident petrecut în Prahova, pe raza oraşului Mizil.

Maşina condusă de Valer Novac a fost găsită pe câmp, la o sută de metri distanţă faţă de drum, şi după mai bine de o oră de la producerea accidentului.

Poliţiştii din Prahova au fost solicitaţi să intervină, sâmbătă dimineaţă, la ora 6.30, la ieşire din oraşul Mizil spre Buzău acolo unde mai mulţi cetăţeni au observat o maşină avariată, oprită în mijlocul câmpului. Autoturismul, o Skoda, era puternic lovit în partea din faţă şi avea avariile pornite. Oamenii care au sunat la 112 nu au putut spune dacă în maşină se află şi o victimă.

”În această dimineaţă, în jurul orei 06:30, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe DN 1B – Mizil un autoturism se află în afara părţii carosabile şi prezintă avarii. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului unde au constatat că cele sesizate se confirmă. Din primele cercetări a reieşit faptul că un bărbat de 63 de ani care se deplasa la volanul unui autoturism pe DN 1B din direcţia Mizil către Buzău nu ar mai fi putut evita impactul cu o cabalină, posibil lăsată nesupravegheată, care a pătruns pe sensul său de mers, intrând în coliziune frontală. Ulterior autoturismul a părăsit partea carosabilă oprindu-se pe un teren agricol. În urma accidentului rutier, a rezultat decesul bărbatului în vârstă de 63 de ani, care se afla la volanul autoturismului”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al Poliţiei Prahova.

Potrivit unor surse, accidentul în care a murit pilotul Valer Novac s-a petrecut sâmbătă dimineaţa, în jurul orelor 5.00, dar poliţiştii au fost sesizaţi de către trecători o oră şi jumătate mai târziu. Impactul autoturismului cu calul lăsat liber este confirmat de cercetările de la faţa locului. Faptul că animalul a fost găsit mort pe stradă, dar şi alte urme descoperite de poliţişti dovedesc că izbitura s-a petrecut pe drum şi nu pe câmp, aşa cum se vehicula iniţial. Este important acest aspect pentru că astfel va putea fi incriminat proprietarul calului.

Proprietarul calului ar putea fi acuzat de omor din culpă

Anchetatorii merg şi pe varianta ca Valer Novac să fi adormit la volan sau să i se fi făcut rău, motiv pentru care a pierdut controlul volanului şi nu a mai reuşit să evite impcatul cu calul. Aceasta ar fi una dintre explicaţiile pentru care maşina pilotului de elicopter să fi ajuns atât de departe pe câmp, la mai bine de o sută de metri distanţă faţă de drum. Nu se ştie deocamdată dacă Valer Novac a murit pe loc sau a agonizat timp de mai bine de o oră până ce oamenii i-au văzut maşina lovită pe câmp.

Medicii legişti din cadrul Serviciului de Medicină Legală Prahova, acolo unde a fost transportat cadavrul lui Valer Novac, sunt cei care vor stabili dacă şoferul a suferit un infarct sau dacă decesul a survenit în urma izbiturii puternice dintre maşină şi animal.

Proprietarul calului a fost identificat de către poliţişti. Este un cetăţean din Mizil. Bărbatul ar putea fi acuzat de omor din culpă.

Vestea că Valer Novac a murit într-un accident de maşină i-a şocat pe apropiaţii pilotului. Sute de mesaje de condoleanţe au fost postate pe pagina sa de Faebook.

”Astăzi, în urma unui accident rutier la Mizil, pilotul şi instructorul de aviaţie Valer Novac, adevărat maestru al manşei elicopterului, ne-a părăsit prematur la numai 63 de ani. Era în plină activitate profesională: instructor de zbor, pilot de elicopter în aviaţia utilitară, examinator al Autorităţii Aeronautice Civile Române.

A fost un om de mare caracter şi cu o mare dragoste pentru aviaţie. Avea o generozitate aparte pentru învăţăceii într-ale zborului. A fost unul dintre cei mai buni instructori pe care i-am avut şi de la care am învăţat multe lucruri importante pentru siguranţa zborului. Momentele de la cursurile teoretice cu Valer Novac din şcoala de pilotaj nu pot fi uitate. După şcoală am avut onoarea ca Valer să mă considere şi prieten.

Publicul larg l-a cunoscut prin spectaculoasele sale evoluţii acrobatice la mitingurile aviatice din România la manşa unor elicoptere precum Aérospatiale SA 365 Dauphin 2 sau Kamov Ka-26, pe care l-a îndrăgit atât de mult şi pe care a format mulţi "piloţi care dau pită ţării" cum spunea adeseori.

O pierdere mare pentru aviaţia românească şi pentru branşa elicopteriştilor dispariţia lui Valer Novac.

R.I.P. maestre...”, scrie Mihai Grecea, pe pagina de Facebook a pilotului Valer Novac.

Valer Novac avea peste 10.000 de ore de zbor, motiv pentru care era numit ”tăticul elicopterelor”.

Vă mai recomandăm şi:

S-a împlinit un an de cumplitul accident de pe DN2 A. Zece femei au murit după ce un TIR a spulberat un microbuz

VIDEO Un microbuz de transport persoane a spulberat o căruţă. O persoană a murit, iar alta este grav rănită

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite