Drumeție pe tărâmul vinului. Via Soarelui, traseul care traversează podgoria Dealu Mare, atrage turiști din toate colțurile țării

0
Publicat:

Sezonul mustului și al vinului a început, iar unul dintre locurile renumite pentru cramele sale este Valea Prahovei. La începutul acestei veri, o asociație pasionată de istorie locală, natură și vin a inaugurat un traseu turistic care unește orașul Urlați și comuna Ceptura din Prahova.

Via Soarelui traversează podgoria Dealu Mare Foto: Mircea Crisbășanu
Via Soarelui traversează podgoria Dealu Mare Foto: Mircea Crisbășanu

Aflat la o oră și 20 de minute de București, Via Soarelui este un traseu de drumeție și cicloturism, care măsoară aproximativ 20 de kilometri de drumuri și poteci. Marcat cu ajutorul voluntarilor, acesta traversează podgoria Dealu Mare, care deține cea mai mare densitate de centre de vinificație din țară. 

O plimbare de plăcere, prin natură, cât mai departe de aglomerația de zi cu zi. În acest fel, oamenii descoperă și se bucură de frumusețile regiunii Dealu Mare.

Drumeție prin vița-de-vie

Punctul de start al traseului este Conacul Nucu din orașul Urlați, iar punctul de finish este o cramă din comuna Ceptura. Mircea Crisbășanu, fondatorul Asociației Centrul Cultural și Comunitar Conacul Nucu, a înființat proiectul Via Soarelui din pasiunea sa pentru Dealu Mare, pentru mersul cu bicicleta printre dealurile pline de vii și pentru oamenii locului.

Via Soarelui este un traseu turistic destinat drumeților și cicloturiștilor care traversează podgoria Dealu Mare. Am gândit acest drum menit să lege nu doar cramele excelente din zonă, dar și să reunească oameni, pasiuni, conace, peisaje, gusturi, experiențe și care să ne scape de aglomerația urbană gălăgioasă“, a precizat Mircea Crisbășanu pentru „Weekend Adevărul“.

Dealu Mare, care se întinde între Prahova și Buzău, este una dintre cele mai cunoscute zone viticole din țară. Prezența plantațiilor de viță-de-vie aici este atestată încă din secolele XIV-XV. Documentele spun despre podgoria Dealu Mare că producea un vin „uleios, tare și durabil“, susține Asociația Dealu Mare. Pentru locuitori, cultura viei a devenit o tradiție de neînlocuit, fiind transmisă din generație în generație.

Legătura vinului dintre Ploiești și Buzău

Pe 25 iunie 2023 au fost inaugurați primii kilometri ai proiectului Via Soarelui, dar pe viitor se dorește realizarea unei rute care să lege județele Prahova și Buzău.

Deocamdată am inaugurat primii 20 de kilometri, între localitățile Urlați și Ceptura, iar pe viitor urmărim să creăm o rută continuă care să lege Ploieștiul de Buzău, într-un total de 160 de kilometri. Traseul te ține cât mai departe de traficul auto și te poartă pe drumuri și poteci cu iarbă, pietruite cu cât mai puțin asfalt și cu cât mai multă natură frumoasă împrejur“, a mai spus Mircea Crisbășanu.

Via Soarelui a fost gândit pentru a promova producătorii și obiectivele din zonă.

Via Soarelui este primul traseu tematic de drumeție și cicloturism care va uni toate cele 15 localități din arealul Dealu Mare incluse în județele Prahova si Buzău, promovând astfel cramele, oamenii cu povești, producătorii locali, obiectivele turistice, meșterii, peisajele cu potențial“, mai spune creatorul proiectului.

Conacele cu aer aristocratic

Punctul zero al traseului Via Soarelui este Conacul Nucu din orașul Urlați. A fost construit în anul 1912 și este una dintre puținele crame boierești care s-au păstrat în regiune. În timpul regimului comunist, clădirea a supraviețuit cu greu ajungând abandonată și neîngrijită.

Din 2015, Mircea Crisbășanu a început un proces de restaurare a clădirii. Astăzi, aici funcționează Centrul Cultural Comunitar Nucu, conacul fiind amenajat drept spațiu pentru cazare, organizare de evenimente și punct de pornire pentru momente de neuitat în regiunea viticolă Dealu Mare.

Traseul continuă cu Muzeul Conacul Bellu, un monument de arhitectură construit la jumătatea secolului al XIX-lea, care se află în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Conacul adăposteşte o parte importantă din colecţiile baronului Alexandru Bellu (1850-1921), descendent al familiei Bellu, aceeași familie care a donat terenul pentru cimitirul din Bucureşti. În 1926, familia Bellu a donat Academiei Române întreg complexul de clădiri aflat la Urlați.

Oprire pentru rugăciune, istorie și... vin

La câteva sute de metri de oraşul Urlaţi, în apropiere de Via Soarelui, se află Schitul „Sfânta Maria“ - Jercălăi, cu bisericuţa lui de lemn, veche de la 1731. Lăcașul are o poveste interesantă, fiind considerată o biserică călătoare. A servit vreme de două secole ca lăcaş de rugăciune credincioşilor din satul Luieriu-Reghin, din judeţul Mureş. A fost demontată, bucată cu bucată, și mutată la Bran, iar ulterior în Prahova.

Mai întâi, biserica a fost dăruită Familiei Regale, fiind transferată de Regina Maria în vecinătatea Castelul Bran, în anul 1932. Ulterior, când Castelul Bran a devenit muzeu de artă feudală, biserica a începe să se deterioreze. În primăvara anului 1956, biserica a fost demontată, transportată şi reasamblată la Schitul Cricov din Prahova unde se află și în prezent, fiind realizate mai multe lucrări de consolidare ale monumentului istoric.

Deoarece suntem pe tărâmul vinului, la Mănăstirea Jercălăi, tradiția viței-de-vie dăinuie de sute de ani, iar localnicii sunt dornici de a spune povești și legende despre vinul prahovean.

La polul opus al traseului Via Soarelui găsim Mănăstirea Ceptura, purtând hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Așezământul a fost ctitorit în prima jumătate a secolului al XlX-lea ca schit de către călugării de la Mănăstirea Căldăruşani.

Schitul din comuna Ceptura a rezistat doar un secol, după care a fost desființat în 1959, iar ulterior chiliile călugărilor au ajuns adăposturi pentru animalele Gospodăriei Agricole de Stat. După această perioadă dificilă, schitul a reînviat din propria cenușă, iar în 2009 a fost ridicat la rangul de mănăstire, fiind reluată viața monahală.

În apropiere de Via Soarelui se află și Situl Natura 2000 Stânca Tohani, situat pe raza comunei Gura Vadului. De asemenea, crucile de piatră sunt un specific al zonei Dealu Mare, cea mai mare dintre ele fiind Crucea Manafului, situată în județul Buzău, printre vii, pe drumul ce leagă comunele Săhăteni și Năeni. Crucea a fost ridicată în anul 1846 și are patru metri înălțime.

Secretul lui Bachus

Traseul cuprinde multe obiective interesante și întâlniri memorabile cu persoanele locului, oameni gospodari care merită întâlniți de vizitatori. Printre cei pe care puteți să îi cunoașteți în Dealu Mare se află apicultorul George Mihăilă. În 2014, nea Geo a ales să meargă pe acest drum, al apiculturii, iar în prezent are 200 de familii de albine. Turiștii pot degusta produsele apicole, inclusiv țuică cu miere și propolis.

Și pentru că suntem pe tărâmul cramelor și al vinurilor, nu putea să lipsească nici dogarul locului. Dacă ajungi pe Via Soarelui, este recomandat să treci și pe la Adrian Aldea, meșterul dogar din Ceptura, și să asculți poveștile sale. La meșter acasă, turistul poate să asiste la o demonstrație de dogărit, să vadă cum se fac butoaiele cu tehnici și unelte vechi de 100 de ani.

În cadrul traseului putem cunoaște încă o persoană, căreia îi „curge vin prin vene“, Irinel Macici, una dintre promotorii zonei. S-a născut și a crescut în Dealu Mare, într-o familie cu tradiție în viticultură și vinificație. A mers în cele mai importante podgorii din lume, iar zece ani i-a petrecut în Africa de Sud, acolo unde este și fratele său, renumitul vinificator Răzvan Macici.

Dacă producătorii de struguri sunt la ordinea zilei, în această zonă puteți găsi și miez de nucă. Printre plantațiile viticole din localitatea Urlați, se află și livezi de nuci, iar una dintre ele se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare. Zona se pretează pentru pomicultură, și nu lipsesc nici migdalii!

Când călare, când pe jos

Pentru cei care vor să petreacă câteva zile în această zonă, pe lângă posibilitatea de drumeție există și alte activități și atracții turistice. În orașul Urlați există și un centru de echitație unde vă puteți relaxa. Puteți lua lecții de echitație, acestea fiind destinate atât începătorilor, cât și avansaților.

De asemenea, cramele din zonă așteaptă cu brațele deschise turiștii pentru a savura un vin bun, iar unele dintre ele oferă și cazare. Drumeția împreună cu poveștile locului și ale oamenilor, cu vinul și sunetul dealurilor fac din Via Soarelui un tărâm de poveste.

Un proiect de suflet

Via Soarelui este un proiect susținut de Asociația Zi de Bine, fiind creat și implementat de Asociația Centrul Cultural și Comunitar Conacul Nucu.

Pentru mulți orășeni, drumul până la munte este al naibii de aglomerat și dorința de a ieși este pentru fiecare dintre noi prezentă mai ales în zilele toride de vară. Ne-am dorit cu toții să avem un traseu care să fie cât de cât provocator, care să fie frumos, care să fie preferat nu numai cu priveliști foarte faine, cât și cu locuri în care se întâmplă ceva. Să ai un astfel de traseu la o oră și 20 de minute de Capitală, pe care să poți să îl parcurgi fie cu bicicleta, fie pe jos, singur sau cu prietenii, mi s-a părut o șansă foarte frumoasă care merită încurajată“, a precizat Melania Medeleanu, membru fondator al Asociației Zi de Bine.

Via Soarelui a fost pentru Asociația Zi de Bine al 51-lea proiect realizat în trei ani.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite