Din berea Azuga a rămas doar numele. Licoarea cu hamei se produce la Braşov, iar fabrica a fost închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bere cu tradiţie şi reţetă străveche, Azuga a fost „vedetă“ în comunism. Produsă cu apă de munte din staţiune, era preferata prahovenilor, dar şi a bucureştenilor. În prezent, Berea Azuga este produsă la Braşov, iar fabrica a fost închisă

Fabrica de Bere Azuga a fost construită între anii 1898-1900, pe domeniile regale de la Azuga, de către firma Grundt, Rădulescu & Co.

Industriaşul Peter Schesser l-a convins pe maestrul berar Grundt, care făcea în acea vreme la Braşov cea mai bună bere, să vină la Azuga pentru a participa la înfiinţarea unei fabrici de bere.

Fabrica este devastată în Primul Război Mondial, dar este refăcută rapid, astfel că, în 1927, ocupă locul al treilea între fabricile de bere din ţară, iar proprietarii fac investiţii într-o nouă  instalaţie de fierbere, prin care capacitatea creşte la 107.217 hl/an şi se pun în funcţiune pivniţele noi de fermentare şi depozitare.

Berea de la Azuga era produsă după metoda fermentării naturale, de 70 de zile şi cu apă de munte din zonă, captată din trei izvoare din staţiune, Stâna, Glodul, şi pârâul Azuga.

Gustul special, atribuit de „fani“ apei din care era fabricată, dar şi calitatea erau superioare popularei „Bucegi“ şi, deseori, bucureştenii îşi făceau drum spre Valea Prahovei pentru o aprovizionare la poarta fabricii.

De asemenea, orice petrecere sau serbare câmpenească sau de partid era însoţită, întotdeauna, şi de una sau mai multe beri Azuga, consumate la sticle de o jumătate de litru.

bere azuga

În 1989, Azuga producea aproape 400.000 de hectolitri de bere anual, dar, la distanţă de aproape 20 de ani, în 2008, fabrica era aproape falimentară şi doar cu producţie locală.

Etichetă veche de bere Azuga. FOTO etimpul.com

Marca Azuga a fost cumpărată însă de producătorul american SABMiller (adică Ursus Breweries, numele subsidiarei din România), cel mai mare producător de bere din lume, pentru 7,1 milioane de euro.

La scurt timp după achiziţie, activitatea fabricii din Azuga a fost oprită, însă, definitiv, iar producerea berii a fost mutată la Braşov. Spaţiile fostei fabrici au fost închiriate sau subînchiriate pentru diverse activităţi. La momentul închiderii, fabrica de la Azuga avea aproximativ 170-180 de angajaţi şi o capacitate de producţie de 200.000 de hectolitri.

Schimbarea de „look“ şi relansarea brandului Azuga, care a mizat pe nostalgie, au costat aproape două milioane de euro.

Vă mai recomandăm

„Tancul“ tranziţiei a trecut nemilos peste Mizil. De la oraşul maşinilor de luptă la oraşul asistaţilor sociali

Bombardarea Ploieştiului de către americani, dezastrul care a pus oraşul la pământ

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite