De frica războiului, tinerii nu se mai bulucesc la Şcoala de Poliţie. Câţi s-au înscris la sesiunea din aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Record negativ la admiterea din sesiunea aprilie 2022 FOTO scoalapolitie.ro
Record negativ la admiterea din sesiunea aprilie 2022 FOTO scoalapolitie.ro

Un număr de 3.635 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul de admitere în Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” din Câmpina pentru sesiunea din aprilie-mai 2022. Este un record negativ al ultimilor ani, având în vedere că la sesiunile anterioare numărul tinerilor înscrişi era triplu.

În septembrie 2021 nu mai puţin de 9.756 de tineri şi-au depus dosarele de înscriere, fiind ulitma sesiune de admitere când examenul pentru şcolile postliceale din subordinea MAI era organizat în forma clasică: test grilă la limba română şi limbă străină.

Reprezentanţii MAI au fost surprinşi de numărul extrem de mic de tineri care s-au arătat interesaţi, în acest an, de o carieră în poliţie. Frica de război şi modificarea radicală a examenului de admitere i-au determinat pe mulţi dintre absolvenţii de liceu să se reorienteze către alte şcoli - spun cei de la şcolile de Poliţie. 

Examenul va fi organizat în a doua parte a lunii aprilie, numărul de locuri scoase la concurs fiind de 1340.

Începând cu sesiunea de admitere din aprilie-mai 2022 vor avea şanse să fie admişi tinerii care vor dovedi că înţeleg şi pot aplica legile specifice meseriei.

Examenul nu se va rezuma doar la un test-grilă din limba română şi o limbă străină, ci va fi mult mai complex conţinând inclusiv jocuri de rol în timpul cărora candidaţii vor trebui să dea dovadă că au capacitatea să poarte un dialog coerent, ferm bazat în special pe noţiuni din legislaţie. Se urmăreşte astfel aptitudinea viitorului poliţist de a interacţiona cu cetăţenii, capacitatea de a se exprima în public, de a lua decizii legale într-un timp scurt, reacţia în faţa unei situaţii date.

Noua bibliografie a fost făcută publică încă din data de 13 ianuarie 2022 şi se adresează în special candidaţilor care sunt familiarizaţi cu legislaţia română în vigoare. Astfel, examenul de admitere este împărţit în patru module: probele sportive, testul grilă la limba română şi limba străină, un test grilă din legislaţie şi exerciţiul de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic. Ultimele două testări reprezintă noutatea în ceea ce priveşte examenul de admitere în şcolile de subofiţeri ale MAI.

Pentru evaluarea candidaţilor de are în vedere modelul european prin care viitorii poliţişti vor participa la un joc de rol pe o temă dată (dialog cu un cetăţean aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, dialog cu un minor recalcitrant, dialog cu un şofer care a încălcat legsilaţia rutieră etc).

Într-un anumit timp candidatul trebuie să dea dovadă că stăpâneşte legislaţia specifică, poate interveni ferm, se poate exprima coerent şi concis şi mai ales, are capacitate de reacţie imediată. Din comisia de examinare vor face parte inclusiv psihologi, susţin surse din Poliţia Română.

Potrivit informaţiilor oficiale postate pe site-ul Şcolii de Poliţie de la Câmpina, fiecare modul de examen va avea o anumită pondere la nota finală: limba română – 40%, limba străină - 15%, legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi instituţiilor politice ale statului – 20%, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză - 15%. În plus, nota obţinută la proba sportivă va conta la media finală.

Pentru a deveni elevi ai şcolilor de poliţie, candidaţii trebuie să cunoască noţiuni din Constituţia României, lgislaţia specifică MAI privind modul de organizare, funcţionare şi atribuţiile Poliţiei Române, noţiuni despre principalele instituţii ale statului (parlament, guvern, preşedinţie, administraţie publică şi autoritatea judecătorească), Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Codul de etică şi deontologie al poliţistului. Pe lângă legislaţie, candidaţii trebuie să stăpânească elemente de logică: argumentarea si structura argumentării, propoziţii categorice, raţionamentul etc.

În sesiunea din aprilie-mai, cei 3635, dintre care 1348 sunt fete şi 2287 sunt băieţi, vor candida pe 1340 de locuri.

Cei mai mulţi dntre candidaţi provin din judeţele Argeş (328), Olt (311), Dolj (257), Gorj (251), Vâlcea (183), Prahova (168), iar cei mai puţini sunt din Satu Mare (5), Cluj (4), Covasna (8), Mureş (12), Bistriţa (12) 

Vă mai recomandăm: 

Record de candidaţi înscrişi pentru admiterea în şcolile MAI. Aproape 10.000 de tineri vor să devină poliţişti 

„Poliţiştii pandemiei” încep şcoala după Paşte. Schimbări în instrucţia privind imobilizarea infractorilor

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite